c S
Dnevne novosti

Linić: popis tvrtki koje ne isplaćuju plaće na jesen

23.07.2013 07:18 ZAGREB, 22. srpnja 2013.(Hina), Ministar financija Slavko Linić najavio je u ponedjeljak kako će lista tvrtki koje ne isplaćuju plaće svojim zaposlenicima, a kojih je trenutno oko 14 tisuća, vjerojatno biti objavljena na jesen, odnosno nakon što predložene izmjene u Zakonu o porezu na dohodak prihvati Sabor.

To pitanje pokušavamo riješiti zakonom o porezu na dohodak i zaista ćemo krenuti s objavom tvrtki koje ne isplaćuju plaće svojim zaposlenima, rekao je Linić u izjavi za medije u Ministarstvu financija. Uz napomenu kako broj tih tvrtki varira, Linić je kazao ih je unazad nekoliko mjeseci oko 14 tisuća, od čega je oko 2.000 je tvrtki koje plaće ne isplaćuju više od godine dana, ili više od 6 mjeseci, a povremeno plaće ne isplaćuje njih oko 12 tisuća. Točan broj zaposlenih u tim tvrtkama teško je izračunati, jer se popis mijenja, ali u "kroničnim" tvrtkama, koje duže vrijeme ne plaćaju radnike je oko 12 tisuća zaposlenih, a povremenih i do 20 tisuća, kazao je Linić.

Upitan pak koliko je među njima državnih tvrtki ili tvrtki u djelomičnom državnom vlasništvu, odgovorio je kako taj podatak nisu istraživali, ali da među njima ima državnih tvrtki. Na pitanje znači li to da postojeći kazneni zakon, koji bi trebao kažnjavati takve poslodavce, ne funkcionira, ministar financija kaže da to nije posao njegovog ministarstva. Netko drugi je zadužen za pokretanje kaznenih postupaka i posao Ministarstva financija nije ni kazneni postupak niti provedba mjera u tom dijelu. Naš posao je da građanima kažemo koje su to tvrtke i tko su čelnici tih tvrtki, jer smatramo da svaki čelnik koji ne može isplaćivati plaće zna što mu propisuje Stečajni zakon.

On ne može ostati čelnik, a da ne pokrene postupke ili predstečajne nagodbe ili otvori stečaj i jednostavno završi agoniju, istaknuo je Linić. Predloženim izmjenama Zakona o porezu na dohodak predviđa se da se na toj listi nađu poslodavci koji plaće ne isplaćuju dulje od tri mjeseca, a na upit zašto se ne stave odmah čim ne isplate jednu plaću, Linić je rekao da se i to može te da će Sabor donijeti konačnu odluku. Ostavimo da u Saboru rasprava pokaže ono što je interes prije svega ljudi koji donose zakone.

Naš prijedlog je tri mjeseca, ali uvijek nailazimo na ogroman otpor. Kad smo rekli da ćemo objavit listu poreznih dužnika, onda su svi smatrali da je to porezna presija, a u biti to nije nikakva porezna presija, to je lista onih koji uz svo uvažavanje krize nisu bili odgovorni u plaćanju obveza. Kod plaća mislim da je ta odgovornost daleko veća, istaknuo je Linić te najavio da će se lista vjerojatno objaviti na jesen, dakle kad predložene izmjene izglasaju saborski zastupnici.