c S
Dnevne novosti

Puljić: odnosi između Crkve i države su normalni

24.07.2013 07:02 ZAGREB, 23. srpnja 2013.(Hina), Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Želimir Puljić odbacio je u utorak medijske napise o navodnoj intervenciji Vatikana zbog napetih odnosa između Crkve i Vlade pozivajući se na  priopćenje Apostolske nuncijature u Hrvatskoj, u kojem stoji da "u vezi jučer objavljenog članka u Večernjem listu, Nuncijaturi nije poznato da bi Sveti Otac ili Sveta Stolica u skorije vrijeme intervenirali pri HBK u pogledu odnosa između Crkve i države u Hrvatskoj".

"Nuncijatura je dala priopćenje, čime je sve rekla, a ja se ne običavam osvrtati na neke anonimne izjave i izvore koji govore 'vrh Crkve je rekao, s Kaptola je došlo i sl.' Sve su to nagađanja, predviđanja ili novinarske konstrukcije na koje se nema smisla osvrtati", izjavio je Puljić za Hrvatski radio i ocijenio da su odnosi između Crkve i države normalni i uobičajeni.

"Rekao bih da su odnosi između crkve i Vlade normalni, kao i do sada. Nema tu ništa ekstra, ništa posebno. Ona krivulja ide gore - dolje, nekad ima malo prigovora, nekad se raspravlja, zaključuje. Ne vidim ništa osobito, osim u nekim glavama, kao što je bilo u tom članku, da izgleda kao da je između Crkve i Vlade neka velika napetost", rekao je Puljić. Dodao je kako je "bilo nekih tenzija", u vrijeme rasprave o kurikulumu zdravstvenog odgoja, ali da su to bile prije svega napetosti između resornog ministarstva te roditelja i nespremnih škola, nakon čega se, kaže, "sve prebacilo na razinu odnosa Crkve i države".