c S
Dnevne novosti

Josipović u četvrtak na sastanku šefova država jugoistočne Europe

24.07.2013 07:10 ZAGREB, 23. srpnja 2013.(Hina), Predsjednici Hrvatske i Slovenije, Ivo Josipović i Borut Pahor, zajedno su inicirali sastanak šefova država jugoistočne Europe koji će se održati u četvrtak u Brdu kod Kranja, priopćio je u utorak Ured predsjednika RH.

Sastanku će prisustvovati i francuski predsjednik Francois Hollande, kao prvi u nizu europskih državnika koje zemlje regije žele pozvati da sudjeluju u dijalogu. Ovaj je summit nastavak neformalnog političkog dijaloga čelnika zemalja regije i Europske unije na najvišoj razini, koji je dogovoren na radnom doručku predsjednika zemalja regije održanog u Uredu predsjednika Republike Hrvatske 1. srpnja 2013. godine, na dan stupanja Republike Hrvatske u EU.

Namjera ovog sastanka jest razmotriti daljnju dinamiku procesa proširenja EU, pronaći unutar same regije kapacitet za rješavanje međusobnih otvorenih pitanja te definirati neke prioritetne gospodarske i infrastrukturne projekte od zajedničkog interesa za sve zemlje regije, navodi se u priopćenju.