c S
Dnevne novosti

Rok za podnošenje zahtjeva za stambeno zbrinjavanje povratnika do 31. kolovoza

30.07.2013 07:13 ZAGREB, 29. srpnja 2013. (Hina), Rok za podnošenje zahtjeva za stambeno zbrinjavanje povratnika - bivših nositelja stanarskog prava izvan područja posebne državne skrbi istječe 31. kolovoza 2013. godine, dok za podnošenje zahtjeva za stambeno zbrinjavanje na područjima posebne državne skrbi nema utvrđenog krajnjeg roka, priopćio je Državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje Republike Hrvatske.

Odluka Vlade Republike Hrvatske od 4. travnja 2013. omogućuje stambeno zbrinjavanje osoba, tj. povratnika, izbjeglica, prognanika, raseljenih osoba - bivših nositelja stanarskog prava u stanovima u društvenom vlasništvu, koji se žele vratiti i trajno živjeti u Republici Hrvatskoj, bez obzira nalaze li se izvan ili u Republici Hrvatskoj, podsjeća se u priopćenju.

Uvjet za stambeno zbrinjavanje je da osobe nemaju u vlasništvu ili suvlasništvu drugu useljivu obiteljsku kuću ili stan na području Republike Hrvatske ili na području država nastalih raspadom bivše SFRJ ili drugim državama u kojima borave, ili da iste nisu prodali, poklonili ili na bilo koji drugi način otuđili nakon 8. listopada 1991. godine, odnosno da nisu stekli pravni položaj zaštićenog najmoprimca, kaže se. Stambeno zbrinjavanje bivših nositelja stanarskog prava osiguravat će se u gradovima i općinama Republike Hrvatske gdje su te osobe do 1991. godine imale prijavljeno prebivalište, odnosno koristile stan u društvenom vlasništvu. Ako to nije moguće, odgovarajuće stambeno zbrinjavanje bit će osigurano na drugim područjima Republike Hrvatske ovisno i u skladu s raspoloživošću useljivog stambenog prostora, kaće se u priopćenju.