c S
Dnevne novosti

Ministarstvo: sva roba "Pro-Plasta" otišla iz Hrvatske

30.07.2013 07:10 ZAGREB, 29. srpnja 2013. (Hina), Sva roba koju je srbijanska tvrtka "Pro-Plast" prevezla do riječke luke otišla je iz Hrvatske i uglavnom je već u Kini kao krajnjem odredištu, a inspekcija zaštite okoliša još provjerava je li, kako su pisali mediji, bila riječ o opasnom otpadu, priopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

Premda u službenoj dokumentaciji tijekom prijevoza i izvoza spomenuta roba nije bila deklarirana kao otpad nego kao cinkov oksid i elektrofiltarska prašina, dodatno se provjerava je li ipak bila riječ o opasnom otpadu te je li roba lažno deklarirana, ističe se u priopćenju. Ministarstvo priopćenjem reagira na pisanje domaćih medija, koji su prenosili članke iz srbijanskih medija o izvozu oko 2200 tona navodno opasnog otpada tvrtke "Pro-Plast" iz Srijemske Mitrovice u Kinu, koji je dijelom prevezen kroz Republiku Hrvatsku i izvezen preko riječke luke, te ističe da je sva ta roba otišla s područja Republike Hrvatske.

U priopćenju se također ističe kako je inspekcija zaštite okoliša službeno kontaktirala s domaćim mjerodavnim tijelima te sa srbijanskim Ministarstvom energetike, razvoja i zaštite životne sredine kako bi se utvrdile okolnosti u kojima je obavljen prijevoz i izvoz. Na temelju prikupljenih informacija, utvrđeno je da je tvrtka "Pro-Plast" u travnju, svibnju i lipnju ove godine u Kinu otpremila 73 kontejnera robe prosječne mase oko 20 tona. Roba je deklarirana kao cinkov oksid i elektrofiltarska prašina, zapakirana u vreće i utovarena u kontejnere u Srijemskoj Mitrovici, nakon čega je do riječke luke prevezena željeznicom i cestom te od luke do odredišta u luku Huangpu u Kini u tri kontejnerska broda. "Prema dosad službeno potvrđenim informacijama, sva roba koja je ušla u Republiku Hrvatsku napustila je područje Republike Hrvatske.

Dva broda s 59 kontejnera već su stigla do odredišta u Kini, a treći brod s 14 kontejnera stiže tijekom današnjega ili sutrašnjeg dana", ističu u ministarstvu. Naglašavaju kako inspekcija zaštite okoliša utvrđuje dodatne činjenice vezane uz karakteristike i porijeklo izvezene robe, a na navode o mogućemu lažnom deklariranju. Srbijanska tvrtka "Pro-Plast", koju su tamošnji mediji dovodili u vezu s krijumčarenjem toksičnog otpada i njegovim odlaganjem u Grčkoj, Rumunjskoj i Jadranskome moru, nedavno je odbila te optužbe, no srbijanska mjerodavna tijela (ministarstvo i carinska uprava) pokrenula su istragu. Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović izjavio je prošlog tjedna kako njegovo ministarstvo i mjerodavne službe čine sve kako bi utvrdile je li u Hrvatskoj završio toksični otpad iz Srbije.