c S
Dnevne novosti

Završen projekt obuke graničnih policajaca RH i BiH

31.07.2013 07:00 DUBROVNIK, 30. srpnja 2013. (Hina), Po 170 graničnih policajaca iz Hrvatske i BiH prošlo je obuku za mješovite granične ophodnje koja se provodi od listopada prošle godine u sklopu projekta čiji je završetak danas svečano obilježen na graničnome prijelazu Novim Selima.

Projekt "Izgradnja kapaciteta pripadnika policijskih snaga u BiH i RH za obavljanje mješovitih ophodnji" od 25. listopada prošle godine provodi Uprava za granicu Ravnateljstva policije i Granična policija BiH uz pomoć međunarodne organizacije za migracije (IOM) BiH i RH i pod pokroviteljstvom Ujedinjenoga Kraljevstva. Tijekom provedbe projekta obuku za mješovite ophodnje uz zajedničku državnu granicu prošlo je 340 policajaca, po 170 iz svake države. Zamjenica veleposlanika Ujedinjenoga Kraljevstva u BiH Jo Lomas izjavila je kako je u projekt uloženo 112 tisuća američkih dolara, pri čemu je istaknula važnost suradnje policija dviju zemalja s obzirom na dugu granicu te potrebu jačanja suradnje na sprječavanju organiziranoga kriminala, korupcije i ilegalnih migracija.

Osim obuke 35 voditelja graničnih policija dviju država, na regionalnoj i lokalnoj razini održane su i dvije radionice u vezi s provedbom sporazuma o suradnji u nadzoru državne granice i protokola o provedbi mješovitih ophodnja uz državnu granicu u vezi s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju. Načelnik Uprave za granicu MUP-a RH Zlatko Sokolar rekao je kako je Hrvatska u uređenje graničnoga prijelaza Novih Sela uložila više od 100 milijuna kuna radi bržeg prometa između dviju zemalja. Pozvao je građane BiH da se pri ulasku u Hrvatsku koriste tim prijelazom kako bi se izbjegle gužve na graničnome prijelazu Doljanima. Naime, samo proteklog vikenda kroz Doljane je u Hrvatsku ušlo 44 tisuće putnika, a preko graničnoga prijelaza Novih Sela samo oko 4000.