c S
Dnevne novosti

Vlada: AUDIO-u suglasnost za sudjelovanje u dokapitalizaciji Petrokemije

31.07.2013 07:12 ZAGREB, 30. srpnja 2013. (Hina), Hrvatska je Vlada u utorak dala suglasnost Agenciji za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) za sudjelovanje u dokapitalizaciji kutinske Petrokemije, a nadležna je tijela zadužila da pokrenu postupak odabira strateškog partnera za Petrokemiju, u kojoj bi država zadržala najmanje 25 posto plus jednu dionicu.

Vlada je na telefonskoj sjednici u utorak donijela odluku o davanju suglasnosti Agenciji za upravljanje državnom imovinom za stjecanje dionica trgovačkog društva Petrokemija, Kutina, sudjelujući u postupku povećanja temeljnog kapitala društva, temeljem javnog poziva postojećim dioničarima društva, objavljenog 18. srpnja 2013., i to na način da ponudi upis i uplati najviše 463.002 dionice po cijeni u rasponu od 170,00 kuna do 228,00 kuna za dionicu te uplati ukupan iznos izračunat nakon odabira cijene iz navedenog raspona, priopćeno je iz Vlade. AUDIO je dobio i suglasnost Vlade da se zaduži radi pribavljanja sredstava za upis i uplatu dionica Petrokemija.

Vlada je zadužila nadležna tijela da pokrenu postupak odabira strateškog partnera trgovačkog društva Petrokemija, sukladno važećim zakonskim propisima, tako da Republika Hrvatska zadrži najmanje 25 posto plus jednu dionicu, navodi se u priopćenju s telefonske sjednice Vlade. Glavna skupština Petrokemije je sredinom lipnja prihvatila odluku o povećanju temeljnog kapitala za najviše 187,4 milijuna kuna izdavanjem novih dionica. To će se povećanje provesti izdavanjem najmanje 551.285 do najviše 1.102.569 novih redovnih dionica na ime, a raspon cijene je od 170 do 228 kuna po dionici. Prema odluci skupštine, minimalni broj dionica koji pojedini postojeći dioničar može upisati i uplatiti je u protuvrijednosti 100 tisuća eura u kunskoj protuvrijednosti, a izdanje će se smatrati uspješnim, ako se upiše i uplati najmanje 50 posto ukupnog iznosa izdanja, odnosno najmanje 551.285 dionica.

Izdanje novih dionica provodi se u tri kruga, a Petrokemija je 18. srpnja objavila javni poziv za prvi krug dokapitalizacije, u kojem do 1. kolovoza novoizdane dionice mogu upisati postojeći dioničari i mogu upisati i uplatiti do 100 posto ukupnog broja ponuđenih dionica. U drugom krugu pravo upisa svih preostalih dionica koje nisu upisane i uplaćene u prvom krugu ponovno bi imali dioničari koji su upisali dionice u prvom krugu, dok bi u trećem krugu nove dionice bile ponuđene na upis svim ulagateljima. Natpolovični vlasnik Petrokemije je država, u čije ime Agencija za upravljanje državnom imovinom posjeduje 50,63 posto dionica kutinske tvornice, dok su mirovinski fondovi vlasnici oko 17 posto Petrokemije.