c S
Dnevne novosti

Studentski meni poskupljuje s 4,40 na 6,50 kuna

31.07.2013 07:01 ZAGREB, 30. srpnja 2013. (Hina), Cijena menija u restoranima studentske prehrane poskupjeti će od jeseni s 4,40 na 6,50 kuna, najavljeno je danas u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, gdje je u povodu otvaranja javne rasprave predstavljen novi Pravilnik o potpori za pokriće troškova prehrane studenata.

Dosadašnja cijena nije se mijenjala već petnaest godina iako su se povećavale cijene energenata i namirnica, a broj studenata narastao je za oko osamdeset tisuća od donošenja starog pravilnika 2002. do danas, rekla je Ružica Beljo Lučić, pomoćnica ministra za visoko obrazovanje. Dok su studenti do sada plaćali 26,35 posto od ukupne cijene, a preostali iznos do pune cijene, odnosno 16,70 kuna, subvencionirala država sa 73,65 posto prema novom pravilniku Ministarstvo će podmirivati cijene sa 71,24 posto za meni obroke, odnosno s 50 posto za jela izvan menija, poput pudinga, pića, čokoladica, jogurta. Beljo Lučić ističe da će se time ispraviti nepravilnosti i usmjeriti potpora na nutritivno kvalitetnu i potpunu prehranu pa se više neće kupovati velike količine proizvoda koji nisu u meniju, s ozbirom da je bilo slučajeva da se kupi stotine čokoladica i potom preproda.

Reformom se nastoje povećati izravne potpore putem stipendija, studentima slabijeg imovinskog statusa, jer je većina od 500 milijuna kuna iz državnog proračuna dosad odlazila za neizravne potpore studentima, odnosno pružateljima usluga za prijevoz, smještaj, prehranu, a samo osam posto, oko četrdeset milijuna kuna, za izravne potpore. "Teško je već predvidjeti kolika će biti ušteda za državu. Ukoliko bi studenti nastavili trošiti kao dosad to bi bilo od 10 do 15 posto, no bez obzira na to nastojat ćemo povećati izravne potpore studentima, a od jeseni se kreće i s reformom stipendija", najavila je Beljo Lučić. Na temelju analize računa restorana subvencionirane prehrane za prvih pet mjeseci ove godine dobiven je najmanji prosječan račun od 16,90 kuna, a najveći od 46,61 kuna, što je i posljedica neuravnoteženog sustava na razini Hrvatske, različitih jelovnika, normativa i cijena. Novi pravilnik trebao bi doprinijeti i većoj ravnoteži tih cijena, da ne bi kao dosad raspon cijena za, primjerice, krafnu bio čak 145 posto od najjeftinije do najskuplje.

Novina je i da će se, umjesto mjesečno, dnevne potpore dodjeljivati tjedno, pri čemu se neiskorišteni dio iznosa briše, a dnevni limit potrošnje smanjuje s osam na četiri obroka. "Sigurno će biti i studenata koji će biti nezadovoljni, no u proteklih godinu dana u radu na pravilniku surađivali smo sa svim predstavnicima studentskih zborova i oni podupiru novi pravilnik", rekla je Beljo Lučić. Pravilnik predviđa i snažniju ulogu studenata, s obzirom da je studentska prehrana velik dio troškova studentskog života - između 20 i 36 posto. Uz predstavnike sveučilišta, studentskih centara i Ministarstva, studenti će sudjelovati u nacionalnom i lokalnim povjerenstvima za kontrolu prehrane studenata, predlagati cijene jela, razine subvencije, zatvaranje loših restorana. Iz Ministarstva najavljuju da se cijene smještaja u Zagrebu zasad neće mijenjati, a o tome će biti riječi kada se osiguraju bolji smještajni uvjeti za studente. Javna rasprava o novom pravilniku studentske prehrane počinje sutra, kada će se na internet stranicama Ministarstva objaviti svi relevantni podaci.