c S
Dnevne novosti

Dinkić: Proces rekonstrukcije vlade završit će odlaskom Dačića

01.08.2013 07:08 BEOGRAD, 31. srpnja 2013. (Hina), Srbijanski ministar financija i gospodarstva u odlasku i vođa Udruženih regiona Srbije (URS) Mlađan Dinkić ocijenio je u srijedu da odluke kojima je izbačen iz vladajuće koalicije zapravo predstavljaju samo početak procesa koji će završiti odlaskom premijera Ivice Dačića.

Nakon što je premijer Dačić u utorak navečer priopćio odluku da u vladi više neće biti mjesta za Dinkića i dvije ministrice iz URS, a vicepremijer Aleksandar Vučić danas potvrdio da tu odluku podupiru on i naprednjaci, Dinkić je za B92 rekao da te odluke za njega nisu iznenađenje. "Očekivao sam da će se ovo ovako završiti jer jednostavno znam da postoje obveze iz bruxelleskog sporazuma, da nije vrijeme za izvanredne izbore i da SNS u ovom trenutku ne može formirati većinu bez Dačića. Za mene ovo nije kraj, ovo je početak jednog procesa koji će se zapravo završiti odlaskom Ivice Dačića”, ocijenio je Mlađan Dinkić u izjavi za TV B92.

Vladu s Ivicom Dačićem i Aleksandrom Vučićem opisuje kao čudnu i kaže kako je u prvih devet mjeseci odlično funkcionirala, a kao najveće uspjehe resora koji je vodio vidi stabiliziranje javnih financija, izbjegavanje bankrota i smanjenje deficita u proračunu. Dinkić je najavio da će se vratiti u Skupštinu Srbije, u kojoj je bio šef zastupničke grupe URS prije nego je izabran za ministra financija i gospodarstva te da će biti "konstruktivna oporba". On kaže da bi u budućnosti prihvatio suradnju s Aleksandrom Vučićem, ali ne i sa sadašnjim premijerom Ivicom Dačićem, ali da to ipak ne znači da neće neće biti suradnje Dačićevih socijalista i URS, već da govori o Ivici Dačiću osobno.

Nakon što je u utorak premijer i vođa Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić priopćio odluku da u vladi više nema mjesta za trećeg koalicijskog partnera - Mlađana Dinkića i kadrove iz Dinkićevih Udruženih regiona Srbije, i srbijanski vicepremijer i predsjednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić priopćio je danas da će naprednjaci nastavit rad u vladi i da nije vrijeme za izvanredne izbore jer bi to usporilo Srbiju u eurointegracijskom procesu. Aktualna koalicijska vlada Srbije formirana je 27. srpnja 2012. godine, a čine je tri koalicije okupljene oko Vučićeve Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije premijera i ministra policije Ivice Dačića i Udruženih regiona Srbije koje vodi ministar financija i gospodarstva Mlađan Dinkić.

U završnici procesa rekonstrukcije vlade, o kojem se govori već dva mjeseca, bit će po dosadašnjim službenim i neslužbenim najavama promijenjeno najmanje osmero ministara, među kojima se portfelja obrane odrekao Aleksandar Vučić i najavio smjenu troje ministara iz SNS. Dačićevi socijalisti će ostati bez najmanje jednog ministarskog mjesta, a uz Dinkića odlaze i potpredsjednica vlade za eurointegracije Suzana Grubješić te ministrica regionalnog razvoja i lokalne uprave Verica Kalanović. Prema najavama Aleksandra Vučića, novi sastav vlade znat će se nakon 20. kolovoza.