c S
Dnevne novosti

Grčić: rashodovnu stranu proračuna držimo pod kontrolom

02.08.2013 07:13 ZAGREB, 1. kolovoza 2013. (Hina),  Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić rekao je u četvrtak uoči sjednice Vlade da pokazatelji ukazuju da se situacija u gospodarstvu poboljšava te da je rashodovna strana proračuna pod kontrolom.

"Što će biti do kraja godine, to će odrediti cijelu ovu godinu. Vidjet ćemo hoće li se dogoditi preokret koji svi očekujemo", kazao je Grčić novinarima. Ocijenio je da će jesen biti teška u smislu održanja proračuna. "Jasno smo rekli da ćemo rashodovnu stranu držati pod kontrolom, dok prihodovna strana ovisi o stopi gospodarskog rasta - da li ćemo zaustaviti pad BDP-a i osigurati ostvarenje planiranih prihoda", rekao je Grčić.

Napomenuo je da postoji i niz drugih "tehničkih problema", poput prikupljanja PDV-a na uvoznu robu, koji se od ulaska u EU tretira na drugačiji način. Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić ocijenio je da je u njegovom resoru napravljen "veliki ekonomski iskorak" i da se ostvaruju planovi restrukturiranja Hrvatskih željeznica, uz djelomičnu privatizaciju društava koja nisu osnovna djelatnost, te Hrvatske pošte i Hrvatskih autocesta. "U godinu dana napravljeno je više nego u prošlih dvadeset", ocijenio je, izrazivši nadu da će do konca godine završiti prvi krug izbora koncesionara za upravljane Hrvatskim autocestama. To bi, rekao je, jednokratno smanjilo zaduženost i stvorilo pozitivnu gospodarsku klimu.