c S
Dnevne novosti

Razriješenja i imenovanja sa zatvorene sjednice Vlade

02.08.2013 07:15 ZAGREB, 1. kolovoza 2013. (Hina), Na zatvorenom dijelu 107. sjednice Vlada je donijela niz odluka o razrješenjima i imenovanjima, a usvojeni su i pregledi zakonskih i podzakonskih prijedloga kojima Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za ovu godinu.

Na osobni je zahtjev, s krajem kolovoza, razriješen pomoćnik ministra pravosuđa Gordan Markotić, priopćeno je iz Vlade. Razriješen je i dosadašnji član Upravnog odbora Zaklade Hrvatska za djecu Žarko Vukobrat, a na njegovo je mjesto, kao predstavnica Ministarstva socijalne politike i mladih, imenovana Dubravka Marušić. Razriješen je dosadašnji član Upravnog vijeća Agencije za vodne putove, Zoran Đuroković, a Ivica Plišić imenovan je novim članom spomenutog Upravnog vijeća kao predstavnik Hrvatskih voda. Na osobni zahtjev razriješen je dosadašnji član Upravnog vijeća Agencije za lijekove Darko Modun, a novom članicom imenovana je Martina Bogut.

Radi isteka mandata razriješen je dosadašnji predsjednik Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu Renato Mittermayer te članovi Ivo Kujundžić i Petar Gaćina. Novim predsjednikom Upravnog vijeća imenovan je Luka Vončina, a članicama Antoaneta Bilić i Božica Šarić. Dragutin Ivanović imenovan je predsjednikom Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, a Darija Šimić i Bojan Vidović novoimenovani su članovi jer su, radi isteka mandata, razriješeni dosadašnji predsjednik Nedjeljko Strikić i članice Veronika Laušin i Sanja Predavec. Na osobni je zahtjev razriješen sanacijski upravitelj Kliničkog bolničkog centra Osijek Jozo Kristek, a novim je imenovan Saša Lamza. Skupštini društva Pleter – usluge d.o.o. predložen je opoziv dosadašnjeg člana Nadzornog odbora Alojza Tomaševića te imenovanje Tomislava Kačić-Alesića novim članom.

Razriješen je dosadašnji predstavnik Vlade u Zajedničkom povjerenstvu za tumačenje Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama Marko Krištof, a Tajana Drakulić imenovana je novom vladinom predstavnicom. Kao predstavnici središnjeg tijela državne uprave i nadležnih institucija razriješeni su te ponovno imenovani predsjednica Vijeća Nacionalne infrastrukture prostornih podataka Anka Mrak-Taritaš te članovi Hrvoje Dokoza, Leda Lepri, Viktor Koprivnjak, Vesna Gantner, Danko Markovinović, Žaklina Čizmović, Zvonko Gržetić, Robert Paj, Tanja Pušelj Ostroški i Damir Delač. Osim njih, novoimenovani članovi tog Vijeća su Željko Hećimović, Marko Lončarević, Miljenka Kuhar, Sanja Šaban, Goran Basarac i Lukša Čičovački. Razriješeni su dosadašnji članovi Vanja Bilić, Oliver Kumrić, Mirko Morić, Marija Tusun i Kristina Čelić.

Sukladno Zakonu o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu RH po položaju su imenovani članovi Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za upravljanje strateškim trgovačkim društvima: Branko Grčić, potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvo, ministar financija Slavko Linić, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras te ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. Prema istim odredbama imenovani su članovi Povjerenstva za raspolaganje nekretninama u državnom vlasništvu pa je Ranko Ostojić imenovan članom kao potpredsjednik Vlade. I ostali članovi imenovani su po položaju - ministar pravosuđa Orsat Miljenić, ministar financija Slavko Linić, ministrica graditeljstva i prostornoga uređenja Anka Mrak-Taritaš, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, ministar turizma Darko Lorencin i ministar obrane Ante Kotromanović.

Predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Mladen Pejnović, po položaju je imenovan predsjednikom Upravnog vijeća Centra za restrukturiranje i prodaju. Članovi Upravnog vijeća, također po položaju, su Alen Leverić, zamjenik ministra nadležnog za gospodarstvo, Boris Lalovac zamjenik ministra financija, zamjenik ministra turizma Ratomir Ivičić, Zdenko Antešić, zamjenik ministra nadležnog za pomorstvo, promet i infrastrukturu, Snježana Španjol, zamjenica ministra poljoprivrede te Vesna Nađ, zamjenica ministra nadležnog za branitelje.

Opozvani su dosadašnji predstavnik Vlade u Gospodarsko-socijalnom vijeću Orsat Miljenić te njegova zamjenica Sandra Artuković Kunšt. Novim vladinim predstavnikom u GSV-u imenovan je Branko Grčić, a zamjenikom predstavnika Jakša Puljiz. Vlada je dala i suglasnost glavnom državnom odvjetniku za davanje punomoći za zastupanje države, kao i suglasnost za otvaranje konzulata u Hrvatskoj, no zbog odredbi međunarodnih sporazuma nisu naveli o kojem je konzulatu riječ.