c S
Dnevne novosti

Hodorkovskom kazna smanjena za dva mjeseca

07.08.2013 07:12 MOSKVA, 6. kolovoza 2013.(Hina), Ruski vrhovni sud smanjio je u utorak za dva mjeseca kaznu bivšem ruskome naftnom magnatu Mihailu Hodorkovskom, jednome od najžešćih kritičara predsjednika Vladimira Putina, pa će morati odslužiti deset godina i deset mjeseci zatvora i biti slobodan tek u kolovozu 2014., prenose agencije.

Sud je ustrajao na presudi koja je bivšem vlasniku nekadašnjeg naftnog diva "Jukosa" izrečena 2010., za pranje novca i krađu nafte, no smanjio mu je kaznu nakon žalbe njegovih odvjetnika. Vodeći oporbeni političari dvoje da će Putin 50-godišnjem Hodorkovskom dopustiti izlazak iz zatvora gdje će ga držati sve dok ga bude smatrao političkom prijetnjom, no obrana, koja je zatražila hitno oslobađanje Hodorkovskog, opet je najavila žalbu. "Možemo se još žaliti Prezidiju (najviša instanca) Vrhovnog suda", izjavio je branitelj Vadim Kliuvgant.

Hodorkovski je u prosincu 2010., osuđen na 14 godina za krađu nafte i pranje novca, što je kasnije smanjeno najprije za godinu, a zatim za još dvije godine, podsjeća AFP. Sud je u utorak također za dva mjeseca smanjio kaznu Platonu Lebedevu, poslovnome partneru Hodorskovskog. Lebedev bi, prema današnjoj presudi, trebao biti pušten iz zatvora u svibnju, prenosi agencija Reuters. Hodorkovski se u utorak obratio sudu putem videolinka i opet je kritizirao suđenje kao politički motiviran proces. Njegovo poslovno carstvo, koje je vrijedilo 40 milijarda dolara, nakon njegova uhićenja i presude 2005., urušilo se i rasprodano je, uglavnom u državne ruke.

Brojni strani ulagači ocjenjuju da je suđenje Hodorkovskom bilo prekretnica za Putinov predsjednički mandat od 2000. do 2008., jer je tvrdolinijašima dalo odriješene ruke da preuzmu kontrolu nad ruskim gospodarstvom. Dabas ulagači ocjenjuju da bi puštanje Hodorkovskog iz zatvora bio pozitivan znak za Rusiju, ali ih više brine postupak Kremlja prema oporbenom vođi Alekseju Navalnjom, koji je također osuđen za krađu na što je uložio žalbu.

Navaljnija (37), općenito smatraju osobom koja bi mogla biti dostojan politički protivnik Putinu. Hodorkovski naime nije propuštao kritizirati predsjednika iz zatvora, ali odavna on nema doticaja s političkim događajima. I Hodorkovski i Lebedev odbacuju sve optužbe. Europski sud za ljudska prava prošli je mjesec odbacio tezu da je suđenje Hodorkovskom politički motivirano, no ustvrdio je da je prvotno suđenje bilo nekorektno te da je presuda iz 2005. neopravdana.