c S
Dnevne novosti

Građanska akcija: političari se trebaju naviknuti na kritike, pa i uvrede

07.08.2013 07:16 ZAGREB, 6. kolovoza 2013.(Hina), Aktivisti okupljeni u Građanskoj akciji usprotivili su se policijskom privođenju muškarca koji je sudjelovao u vrijeđanju premijera Zorana Milanovića tijekom proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Kninu, ističući da se političari trebaju naviknuti na kritike, pa i uvrede jer je i to dio demokracije.

"Građanska akcija se strogo protivi privođenju onih koji su zviždali premijeru ili ga čak i vrijeđali. Naše protivljenje je čisto principijelne prirode. Smatramo da se političari kao javne osobe trebaju naviknuti na to da su podložni kritici pa čak i vrijeđanju te da je i to sastavni dio demokracije", navode iz Građanske akcije u današnjem priopćenju. Ističu kako im nije bitno što je kritika premijeru (zvižduci, negodovanje i vrijeđanje) došla iz grla onih s kojima se ne slažu, pa se tako ne slažu ni s iznesenim uvredama, ali, naglašavaju, podupiru univerzalno pravo na iskazivanje nezadovoljstva.

Prozivaju policiju da zakonske odredbe o remećenju javnoga reda i mira, na temelju kojih je i priveden spomenuti muškarac, upotrebljava isključivo i jedino za kažnjavanje izgovorene riječi. Stoga od policije traže da odmah obustavi prekršajni progon protiv te osobe, poštujući javno izražavanje nezadovoljstva kao univerzalno pravo i obvezu svakog pojedinca. U Građanskoj akciji podsjećaju da vode nekoliko pravnih sporova protiv "represivnog aparata" na zagrebačkom Prekršajnom sudu, te da su dva već uspješno dobili.

"Političarima istovremeno poručujemo da svoj posao počnu raditi savjesno i odgovorno, a na dobrobit naroda, pa će i kritika prema njima biti vjerojatno blaža ili je uopće neće ni biti", zaključuju u priopćenju. U kninsku policijsku postaju priveden je muškarac zbog sumnje da je sudjelovanjem u vrijeđanju i galami za vrijeme govora premijera Milanovića remetio javni red i mir, a u PU šibensko-kninskoj kažu kako provode kriminalističko istraživanje kako bi utvrdili i ostale sudionike tog događaja.

Građanska akcija na svojim internetskim stranicama navodi kako u svoje redove poziva sve građane koji nenasilnim metodama žele srušiti vlade i politike koje ne rade u interesu svojih građana, ističući da se stanje u državi i društvu može promijeniti samo ako građani javno izražavaju svoje nezadovoljstvo.