c S
Dnevne novosti

Bratušek vjeruje u širi dogovor o smanjenju javne potrošnje

07.08.2013 07:14 LJUBLJANA, 6. kolovoza 2013.Hina, Slovenska premijerka Alenka Bratušek u utorak je na Bledu rekla kako vjeruje da će s partnerima dogovoriti smanjenje javne potrošnje iako je zbog toga čeka "vruća jesen" te da će s Rimom naći rješenje za talijanski projekt LNG terminala kod Trsta čijoj se gradnji Ljubljana protivi.

"Svjesna sam da nas uz vruće ljeto čeka i vruća jesen, no vjerujem da ćemo najprije u strankama koalicije, a onda i s ostalima, uspjeti naći dogovor za koji će svi reći: to Sloveniju vodi u pravom smjeru", rekla je Bratušek za posjeta općini Bled. Prema programu financijske stabilizacije koji je prije tri mjeseca prihvatila Europska komisija, slovenski proračunski deficit iduće godine mora se smanjiti na najviše 3 posto BDP-a, a u 2015. godini na 2,5 posto.

U pripremama za jesensku raspravu o rebalansu proračuna za 2014. zato se razmatraju mjere za smanjenje javne potrošnje. Neslužbeno se govori o novim rezovima javne potrošnje na raznim područjima te o mogućem smanjenju troškova za mirovine. Rezanju mirovina protivi se Demokratska stranka umirovljenika (DESUS), članica četverostranačke vladine koalicije. Bratušek je u utorak na Bledu razgovarala s europskim povjerenikom za okoliš i prostor Janezom Potočnikom o popisu prioritetnih projekata Europske unije u energetici koji Europska komisija treba donijeti početkom listopada.

Slovenija na popisu ima sedam energetskih projekata u ukupnoj vrijednosti 1,2 milijarde eura, ali je u Bruxellesu glasovala protiv liste u cjelini jer je na njoj i talijanski projekt gradnje LNG terminala na sjevernom Jadranu. Ljubljana je zabrinuta jer misli da se taj projekt i dalje odnosi na moguću gradnju terminala Zuale kod Trsta, blizu granice sa Slovenijom. Protiv takvog terminala Slovenija se izjašnjavala i ranijih godina ističući da bi on Sloveniji mogao donijeti negativne ekološke i druge utjecaje.

Ljubljana i Rim traže primjerena "rješenja a kojima bismo svi bili zadovoljni", rekla je Bratušek nakon razgovora s Potočnikom. Dogovor u vezi spornog LNG terminala moguć je do 2. listopada, kada će konačnu verziju listu prioritetnih energetskih projekata u EU-u donijeti Europska komisija.