c S
Dnevne novosti

Vrhovni sud smanjio kazne trojici "Puma" za ratni zločin

08.08.2013 07:10 ZAGREB, 7. kolovoza 2013.(Hina), Vrhovni sud umanjio je kazne trojici od petorice bivših pripadnika 7. gardijske brigade Pume koji su u listopadu 2011. nepravomoćno osuđeni za strijeljanje srpskih ratnih zarobljenika 1995. u akciji "Maestral 2".

Odlukom Vrhovnog suda koja je u srpnju stigla na zagrebački Županijski sud kazna je sa šest na četiri i pol godine zatvora umanjena Tihomiru Šavoriću i Nenadu Jurincu, a s pet na četiri i pol godine Antunu Novačiću.

Potvrđene su dvogodišnje kazne Robertu Precehtjeru i Robertu Bevaku, osuđenima za pomaganje u zločinu jer su zarobljene vojnike vozili na stratište, a Vrhovni sud nepromijenjene je ostavio i oslobađajuće presude Emilu Črnčecu i Goranu Gaći.

Prvosupanjski ih je sud oslobodio jer tijekom suđenja nije izveden niti jedan dokaz koji bi ih teretio za ratni zločin protiv zarobljenika, to jest za strijeljanje šestorice zarobljenika.

Tužiteljstvo je tijekom postupka tvrdilo da je ratni zločin počinjen po naredbi tadašnjeg zapovjednika brigade Ivana Koradea koji je u travnju 2008. počinio samoubojstvo nakon što je nekoliko dana ranije ubio četvero ljudi, a u akciji uhićenja još jednog policajca.

U egzekuciji u Mliništima i Halapićima u akciji Maestral hicima iz automatskih pušaka, po tvrdnjama tužiteljstva, ubijeni su zarobljeni vojnici Republike Srpske Radoslav Lakić, Pero Vidović, Petar Jotanović, Dragoslav Mutić, Borislav Vukić i jedan nepoznati muškarac.