c S
Dnevne novosti

Bez dogovora ministra Jakovine i predstavnika HPK, novi sastanak u ponedjeljak

09.08.2013 07:22 ZAGREB, 8. kolovoza 2013.(Hina), Sastanak ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine i predstavnika Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) završio je bez dogovora, a predložen je novi sastanak za ponedjeljak, 12. kolovoza.

Kako je u izjavi novinarima nakon višesatnog sastanka rekao predsjednik HPK Matija Brlošić, ministar je zatražio "time-out" do ponedjeljka da pripremi kroz koje bi se mjere moglo naći rješenje, a u HPK smatraju da bi se u pregovore trebali uključiti i premijer Zoran Milanović i ministar financija Slavko Linić. Dodao je kako će izvijestiti članstvo o čemu se razgovaralo na današnjem sastanku, prijedlog je da se u ponedjeljak nastave pregovori, no što će reći poljoprivrednici na terenu ne zna.

Iz Ministarstva poljoprivrede priopćili su pak da će se na sastanku u ponedjeljak razgovarati o mogućim modelima olakšica i konkretnim mjerama za pomoć poljoprivrednim proizvođačima. Napominju kako ministar Jakovina u "najvećoj mogućoj mjeri razumije probleme poljoprivrednih proizvođača" te je na današnjem sastanku objasnio kako je do sada već isplaćeno gotovo 2,4 milijardi kuna poticaja i to značajno ranije nego svih prethodnih godina.

"Ministarstvo je isplatilo onoliko novca koliko je bilo na raspolaganju u proračunu. Proizvođači moraju biti svjesni trenutka u kojem se nalazi državni proračun. Poticaj nije plaća seljaka, zbog čega se u javnost stvara kriva slika o poljoprivrednim proizvođačima. Manji dio proizvođača prosvjeduje, dok najveći dio proizvođača pošteno radi svoj posao", istaknuo je Jakovina, prenosi se u priopćenju. Ponovio je kako prosvjedi, pritisci i ucjene nisu način rješavanje problema i neće donijeti rezultate, posebice u turističkoj sezoni te u trenutku kad ometanje bilo koje gospodarske aktivnosti donosi novu štetu i gubitke za državni proračun, a time i za poljoprivredne proizvođače.

Brlošić je u izjavi novinarima ponovio kako niti jednom sektoru u državi nije toliko srezan proračun kao poljoprivredi navodeći kako su zamolili ministra da podsjeti premijera na obećanje koje je dao kada je bio u Slavoniji - da Slavoniju neće zaboraviti. Isplaćeno je 35 posto manje poticaja, a poljoprivreda je bez tih novaca u katastrofi. Očekujemo da će ministar pripremiti rješenja za ponedjeljak, voljeli bi da se pojave i premijer i ministar financija, kazao je Brlošić.

Predsjednik Odbora za udruge HPK Stjepan Kunovec istaknuo je kako je šteta što se danas nije došlo do konkretnog rješenja i to iz razloga jer ministar nije imao odgovor na pitanje o osiguravanju sredstava koja su potrebna za isplatu poticaja u cijelosti, a riječ je o više od 450 milijuna kuna. Naveo je i kako bi se u ponedjeljak trebao održati i sastanak sa predstavnicima otkupljivača pšenice zbog razgovora oko otkupne cijene, budući je cijena koju trenutno nude, od 1,05 kuna po kilogramu, neprihvatljiva i ima realne osnove da se ona korigira na više.