c S
Dnevne novosti

Italija postrožila kazne za nasilje nad ženama

09.08.2013 07:08 RIM, 8. kolovoza 2013.(Hina/AFP), Talijanska vlada je u četvrtak objavila da je usvojila zakon o strožim kaznama za nasilje nad ženama, koji bi uskoro trebao potvrdili parlament.

"Vlada je u četvrtak ujutro usvojila odluku o novim normama protiv nasilja nad ženama. Obećano, učinjeno", putem Twittera je obznanio šef vlade Enrico Letta. Premijer je izrazio zadovoljstvo zbog tog pozitivnog znaka radikalne promjene stajališta i borbe protiv tužnih pojava nasilja nad ženama i rekao da je ponosan što je usvojen taj tekst koji donosi 12 mjera.

Prema podacima sindikata Cgil u prvih šest mjeseci 2013. u Italiji je ubijena 81 žena, od kojih je 75 posto ubio partner ili član obitelji. Godine 2012. u Italiji su ubijene 124 žene. Zakon predviđa oštrije kazne i otegotne okolnosti kada je nasilje počinjeno u nazočnosti maloljetne osobe ili nad trudnom ženom. Kad se uloži tužba, više neće moći biti povučena i proces će biti obvezan.

Ministar unutrašnjih poslova Angelino Alfano je naglasio da zakon ima tri svrhe: spriječiti nasilje, kazniti ga i zaštititi žrtve. Sredinom lipnja Italija je bila peta zemlja Vijeća Europe koja je ratificirala Konvenciju Vijeća Europe o prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama, poznatu kao Istanbulska konvencija.