c S
Dnevne novosti

Nova Sela: otvoren kontaktni centar policije RH i BiH

09.08.2013 07:16 METKOVIĆ/DUBROVNIK, 8. kolovoza 2013.(Hina), Na međunarodnome graničnom prijelazu Novim Selima između Hrvatske i Bosne i Hercegovine danas je uz prigodnu svečanost otvoren zajednički kontaktni centar Nova Sela-Bijača koji bi trebao poboljšati suradnju granične policije dviju država.

Zajednički kontaktni centar otvorio je Ilkka Laitinen, izvršni direktor Europske agencije za upravljanje operativnom suradnjom na vanjskim granicama država članica Europske unije (FRONTEX), uz čiju pomoć je prijelaz i otvoren. Centar je otvoren na temelju protokola potpisanog u ožujku ove godine između MUP-a i Ravnateljstva policije te Granične policije Ministarstva sigurnosti BiH.

Pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave za granicu Zlatko Sokolar dosadašnju suradnju hrvatske i bosanskoherecegovačke policije ocijenio je izvrsnom, ističući da bi "svaka manja ocjena bila neodgovarajuća". Izrazio je zadovoljstvo što je kontaktni centar uspješno otvoren u vrlo kratkom vremenu.

Direktor granične policije BiH Vinko Dumančić vjeruje da će taj centar omogućiti nastavak uspješne suradnje granične policije dviju zemalja. Samo lani, izvijestio je, bilo je više od 1150 zajedničkih ophodnja, a tako će biti i dalje. Rad centra bit će usredotočen na analizu i razmjenu informacija bitnih za usklađenu i učinkovitu pograničnu suradnju.

Otvorenjem zajedničkoga kontaktnog centra policija očekuje veću razinu sigurnosti u graničnom području dviju zemalja, ponajprije na suzbijanju nezakonitih migracija i prekograničnoga kriminala.