c S
Dnevne novosti

Razbijena međunarodna mreža krijumčara ljudi

12.08.2013 07:12 MADRID, 10. kolovoza 2013.(Hina/AFP), Mreža koja je krijumčarila Kineze u Europu i u Sjedinjene Države razbijena je a 75 osoba je uhićeno u Španjolskoj i u Francuskoj, priopćila je u subotu španjolska policija.

"Uhićeno je 75 osoba, 51 u Španjolskoj i 24 u Francuskoj, među kojima i vođe te europske mreže kojoj je sjedište bilo u Barceloni", dodaje policija koja provodi istragu u suradnji s francuskim kolegama. Pripadnici mreže su "dobivali između 40 000 i 50 000 eura kako bi kineske građane pod lažnim identitetom uveli u SAD i u druge zemlje poput Španjolske, Francuske, Grčke, Italije, Velike Britanije, Irske i Turske".

Španjolska policija, koja napominje da je mreža u nekim slučajevima i spolno iskorištavala ljude, izvijestila je da je zaplijenila 81 krivotvorenu putnu ispravu azijskih zemalja kao što su Tajvan, Južna Koreja, Malezija, Japan, Hong Kong i Singapur. Istraga o toj "složenoj" mreži, kako ističe policija, počela je u srpnju 2011.

"Ustroj te jako dobro organizirane mreže čiji je vrh bio u Kini, s neovisnim podružnicama koje su u najvećoj tajnosti djelovale u različitim zemljama svijeta, otežavao je istragu", ističe policija u priopćenju. Mreža je u Kini tražila kandidate za odlazak, u zamjenu za 40 000 do 50 000 eura, osiguravajući im lažne putovnice i prateći ih do odredišta.

"Španjolska je bila zadnja postaja" tog puta i "odskočna daska za konačno odredište, obično u Velikoj Britaniji ili SAD-u", dodaje policija.