c S
Dnevne novosti

Pregovori bez rezultata, seljaci najavljuju jačanje prosvjeda

13.08.2013 07:22 ZAGREB, 12. kolovoza 2013.(Hina), Pregovori ministara poljoprivrede i financija s predstavnicima seljačkih udruga okončani su bez rezultata za seljake, kojima je rečeno da novca za ispunjenje njihovih zahtjeva nema, nezadovoljni poljoprivrednici najavili su jačanje blokada prometnica, a zatražili su i sastanak s premijerom Milanovićem i predsjednikom Josipovićem.

Predstavnici udruga poljoprivrednika nisu danas uspjeli postići ni dogovor na sastanku s otkupljivačima pšenice koji, po tvrdnjama poljoprivrednika, nisu spremni podići otkupnu cijenu. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina nakon pregovora, koji su trajali više od četiri sata, izjavio je da su potpore poljoprivrednicima za 2012. godinu isplaćene u cijelosti tako da svako licitiranje o dugu od nekoliko stotina milijuna kuna ne stoji. Poljoprivrednicima smo, kaže Jakovina, najavili pomoć kroz reprogram njihovih postojećih obveza te nove kreditne linije putem HBOR-a za proljetnu sjetvu.

Sukladno modelu koji vrijedi u EU-u, načinit će se obračuni i administrativne provjere tako da će krajem godine svi poljoprivredni proizvođači znati iznos potpora koji im pripada, naveo je Jakovina. Ministar Linić je pak rekao kako je poljoprivrednicima dao do znanja da je u proračunu poznat iznos za neposredne potpore te da je taj iznos rebalansom pojačan. "Sve ostalo su kalkulacije koje ne stoje, a rebalans, ako i ide, išao bi na manju, a ne na veću svotu", kaže Linić. Ističe da bilo kakav rebalans s povećanjem davanja za Ministarstvo poljoprivrede ili za neposredne poticaje nije u planu. Isto tako, rekao je da će u 2014. godini biti teško održati sadašnji dio hrvatske komponente za poticaje.

U Hrvatskoj je, naveo je, stvoreno 190 milijardi kuna duga i on se mora vraćati uz kamate te u takvoj situaciji porezni obveznici ne mogu više izdvajati kao dosad za poljoprivredu. Smatra da i poljoprivrednici trebaju sudjelovati u konsolidaciji državnih financija. "Poljoprivrednici ne mogu očekivati povećanja izdvajanja iz proračuna, koji je poznat još od kraja prošle godine", kaže Linić dodajući da blokada prometnica neće polučiti promjene takve Vladine politike. Ministar Jakovina dodao je da su prosvjedi legitimno pravo iskazivanja nezadovoljstva, ali ne i blokade, ucjene i pritisci.

Upitan za komentar zahtjeva za njegovim odlaskom, odgovorio je kako će postotak povučenih sredstava iz Fonda ruralnog razvoja EU-a pokazati koliko su on i ministarstvo uspješni, a da ga zahtjevi pojedinaca s ceste ne zanimaju te to nije razlog zbog kojeg će ponuditi ostavku. Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mato Brlošić rekao je kako danas po prvi put u povijesti hrvatske države seljaci na pregovorima nisu dobili ništa. "Ministar Linić je jasno rekao da nema više novaca i tu je kraj priče", rekao je Brlošić.

"Nažalost, pregovori nisu uspjeli i dobili smo kratki i jasni odgovor da novca nema", kaže član stožera poljoprivrednika Zvonko Pipić. On, međutim, smatra da novca ima, ali da ga ovaj put nema za seljake. Kaže da su s takvim stajalištem poljoprivrednici razočarani i revoltirani te da udruge idu u daljnje prosvjede. "Nećemo odustati, tražimo sastanak s premijerom i predsjednikom. Možda će oni imati razumijevanja. Idemo u totalne blokade, nažalost to je put kojim moramo ići do pozitivnog rješenja", kaže Pipić.

Na pitanje ide li se u blokadu granica, rekao je da je i to moguće. Poljoprivrednici danas nisu uspjeli postići ni dogovor s otkupljivačima o cijeni pšenice. Tražili su najmanje 1,38 kuna po kilogramu, a otkupljivači, prema Pipićevim riječima, tvrde da je i 1,05 kuna za kilogram puno s obzirom na stanja na burzama. "Pokrali su nas! Od nas su kupili za 1,05 kuna, a prodali po kunu i pol, uzevši nam 50 lipa, a nisu ni orali ni kopali", kaže Pipić.