c S
Dnevne novosti

BiH: Dva milijuna neriješenih sudskih predmeta

13.08.2013 07:10 SARAJEVO, 12. kolovoza 2013.Hina, Sudovi u Bosni i Hercegovini već godinama su zatrpani velikim brojem neriješenih predmeta a prema posljednjim dostupnim pokazateljima njihov broj premašio je dva milijuna.

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV), neovisno tijelo koje nadzire rad sudova i tužiteljstava te imenuje i razrješuje nositelje pravosudnih funkcija, u ponedjeljak je objavilo godišnje izvješće u kojemu se navodi kako su krajem 2012. na rješavanje pred različitim sudovima čekala točno dva milijuna, 112 tisuća i 622 sudska spora.

U izvješću se priznaje kako je riječ o iznimno velikoj brojci za zemlju veličine BiH koja ima manje od četiri milijuna stanovnika. Iz VSTV-a ipak ističu kako je kod neriješenih predmeta najveći udio onih koji se odnose na dugovanja po osnovi neizmirenih komunalnih obveza. Takvih je više od milijun i 600 tisuća a ostatak od oko 448 tisuća čine sporovi ozbiljnije naravi.

Neplaćanje komunalnih usluga, posebice onih s kojih je korisnike nemoguće "isključiti", godinama je uobičajena pojava u BiH gdje uz one koji namjerno izbjegavaju plaćati račune ima i sve više siromašnih koji to jednostavno ne mogu.