c S
Dnevne novosti

Udruge za zaštitu žrtava pravosuđa i prava dužnika traže odgode deložacija

14.08.2013 07:24 ZAGREB, 13. kolovoza 2013.(Hina), Udruga za zaštitu ljudskih prava i zaštitu žrtava pravosuđa Veronika Vere i Udruga za zaštitu prava dužnika uputile su najvišim državnim dužnosnicima zahtjev za odgodu ovrha i deložacija do rješenja Ustavnog suda o ustavnosti dijela Ovršnog zakona kao i zahtjev da ovršenici dobiju prvenstvo pri otkupu nekretnina u kojima se nalaze pod istim uvjetima kao i ovrhovoditelji.

Na okruglom stolu o žrtvama kreditnih ureda, ovrha i deložacija, predstavnici udruga su također predložili uvođenje kontrole sudskih akata od strane neovisnog tijela. Traže i omogućavanje ovršenima žalbu u ovršnom postupku i prije ustezanja sredstava s računa.

"Ljudi trebaju imati pravo reprograma i odabira povoljnijeg sredstva ovrhe, a u Ovršni zakon treba unijeti izmjene prema kojima se ovrha može provoditi samo u visini duga, a ne na cjelokupnu imovinu ovršenika", naglasila je predsjednica Veronike Vere Nada Landeka. Napomenula je i kako je nužno omogućiti ovršenicima reprograme dospjelih i dokazanih potraživanja te zaštiti jamce i imovinu oštećenih u poslovima s kreditnim uredima.

Razmišljamo, kazala je Landeka, tužiti Hrvatsku jer su građanima uskratili zaštitu i dopustili kreditnim uredima da se "razmnožavaju po Hrvatskoj". Na skupu su svoja iskustva iznosili oštećeni građani, a među njima i Gordana Kolega iz Zadra koja se, kako je rekla, sama suprotstavila kreditnim uredima i lihvarima. Iako sam dostavila novac na račun suda kako bih isplatila dug, sud i zajmodavci ga nisu htjeli uzeti već su htjeli uzeti moju kuću, prisjetila se Kolega. Izvor naših problema je korupcija u pravosuđu i odvjetništvu, a najveći krivac je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, ocijenio je pukovnik Branko Kakarić.

Na zajedništvo i suradnju pozvao je i predsjednik Udruge za zaštitu prava dužnika Roko Šimić. Statistika, tvrde udruge, pokazuje kako je ovršeno gotovo 1.000.000 građana, a deložacije se provode svakodnevno. Kreditni uredi koji djeluju bez ikakvih odobrenja Ministarstva financija i dalje svakodnevno nazivaju zajmoprimce, požalili su se sudionici skupa.

Tijekom skupa došlo je do incidenta jer se iz publike javila žena koja je predsjednicu Veronike Vere Nadu Landeku optužila kako je upravo Landeka glavni krivac što će ona uskoro ostati bez kuće, na što je Landeka odgovorila kako laže te da će to dokazati sudom. Iako su iz Veronike Vere i Udruge za zaštitu prava dužnika naglašavali kako se obraćaju u ime 40 tisuća žrtava kreditnih ureda i pravosuđa, na tribinu se odazvalo tek njih dvadesetak.