c S
Dnevne novosti

TIH pozvao stranke da reguliraju financijsku stranu aktivnosti

14.08.2013 07:22 ZAGREB, 13. kolovoza 2013.(Hina),Transparency International Hrvatska (TIH) pozvao je vodstva političkih stranaka koja se pripremaju za unutarstranačke izbore, da reguliraju financijsku stranu tih aktivnosti prije početka kampanje.

Unutarstranački izbori u SDP-u otvorili su dodatna pitanja financiranja političkih stranaka, navodi u današnjem priopćenju TIH i ističe da je za transparentnost političkih stranaka važno da one pronađu model prema kojem politika neće biti rezervirana samo za bogate, već sve članove stranke.

Napominjući da pozdravljaju samostalnu inicijativu člana SDP-a, koji je javno preko društvenih mreža otvorio pitanje financiranja unutarstranačkih izbora i "tako dao priliku da javnost o tome raspravlja", TIH nabraja niz pitanja: Kako stranka sudjeluje u pripremama kandidata i njihovom predstavljanju članovima stranke; angažiraju li kandidati koji sudjeluju u izborima privatni novac za predstavljanje; nadoknađuju li političke stranke troškove unutarstranačke promidžbe kandidatima te postoje li stranački akti koji reguliraju takvo financiranje?

Pitanje je i je li roštilj za 200 stranačkih članova koji je organizirao potencijalni kandidat za predsjednika SDP-a GO Zagreba i ministar Mirando Mrsić privatna donacija SDP-u u iznosu od 9000 kuna? Te je li pismo Gordana Marasa, potencijalnog kandidata za istu dužnost i ministra, poslano na 6000 adresa članovima stranke, donacija SDP-u od 6000 kuna.

"Dodatno pitanje je i posjeduju li kandidati fiskalizirane račune za te iznose, tj. je li za njih uplaćen PDV? Takvih primjera bit će još mnogo, posebno u manjim gradovima i na nižim razinama. Ovi primjeri pokazuju da politika u konačnici nije besplatna", upozorava TIH u današnjem priopćenju.