c S
Dnevne novosti

Nakon propalih pregovora seljaci pojačali blokade prometnica

14.08.2013 07:20 ZAGREB,, 13. kolovoza 2013.(Hina), Nakon propalih pregovora između predstavnika poljoprivrednika i ministara poljoprivrede i financija, seljaci su danas pojačali prosvjede tako da su prometnice blokirane u gotovo svim kontinentalnim županijama.

Prema podacima osječko-baranjske policije u toj su županiji zbog prosvjeda seljaka blokirane cesta D7 u baranjskom mjestu Čeminac, cesta D34 kod mjesta Gat te đakovačka i valpovačka obilaznica, a promet se preusmjerava okolnim pravcima. Na prosvjednom mjestu na đakovačkoj zaobilaznici kod križanja s cestom Đakovo-Našice, u znak nezadovoljstva neuspjehom pregovora predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje Antun Laslo demonstrativno je s konjima, zapregom i starim plugom iz 1967. zaorao nekoliko brazdi na obližnjem polju.

"Nakon jučerašnjih neuspješnih pregovora s ministrima i njihovog nerazumijevanja za seljaka i poljoprivredu jedino se možemo vratiti unazad, u vrijeme ručnog oranja starim plugom. Zadnji puta ovim plugom orao sam još 1967. i tada nisam mislio da će mi više za rad na zemlji trebati oruđe iz prošlog stoljeća", izjavio je Laslo. Seljaci traže hitan sastanak s predsjednikom Ivom Josipovićem i predsjednikom Vlade Zoranom Milanovićem. Laslo je rekao kako seljaci nastavljaju s prosvjednim blokadama cesta, a ako ih premijer Milanović ne primi na razgovor spremni su na totalne blokade prometnica.

U izjavi Hini Laslo je kazao kako seljaci i dalje traže razgovor s Milanovićem, ali da mu nije poznato je li iz Vlade stigao odgovor na zahtjev prosvjednika za sastanak s premijerom. Na upit koliko su spremni čekati premijerov odgovor Laslo je kazao kako to ne može točno reći, ali sigurno ne dugo. "Ako to ne bude ubrzo idemo u daljnje akcije", poručio je Laslo. "Mi nismo građani drugoga reda nego ravnopravni s ostalima, mi samo tražimo ono što nam po zakonu pripada. Neka nam osiguraju realne, proizvođačke cijene naših proizvoda pa nećemo trebati poticaje", poručio je Laslo.

Dodao je da u ovom trenutku prosvjeduju seljaci iz gotovo svih županija u unutrašnjosti, osim Zagrebačke i Varaždinske. Na ovom se prosvjednom punktu okupilo i nekoliko žena, supruga prosvjednika, koje najavljuju da će pješice krenuti u Zagreb, a u znak nezadovoljstva jučerašnjim propalim pregovorima. Poljoprivrednici okupljeni oko stožera seljačkih udruga u Brodsko-posavskoj županiji sedmi dan promet blokiraju na četiri mjesta: županijskoj cesti Gundinci-Sikirevci, izlazu s autoceste u Velikoj Kopanici, izlazu s autoceste u Lužanima, te državnoj cesti u Rešetarima.

Prosvjedna mjesta oformljena su u Čajkovcima uz županijsku cestu Slavonski Brod-Vrpolje, te u Novoj Varoši uz državnu cestu koja povezuje autocestu i granični prijelaz Stara Gradiška. Prema najavama iz kruga prosvjednika prosvjedno mjesto danas će biti ustrojeno i na cesti Gundinci-Babina Greda. Kata Nujić, glasnogovornica policijske uprave brodsko-posavske, izvijestila je da prosvjedi u toj županiji protiču bez incidenata. I na području Vukovarsko-srijemske županije. prosvjedi nezadovoljnih poljoprivrednih proizvođača, okupljenih oko Sindikata hrvatskih seljaka (SHS) nastavljaju se i šesti dan.

Prema riječima predsjednika SHS-a Tomislava Pokrovca, u toj županiji prosvjeduje oko 300 poljoprivrednika s otprilike isto toliko traktora. I dalje je kod Županje u potpunostima traktorima blokiran prilazak graničnom prijelazu Županja državnom cestom D55, dok su na ostalim prosvjednim punktovima, od sinoć, prosvjednici s taktroima izašli na jedan trak prometnica. "Ustrajat ćemo i dalje na prosvjedima od kojih ne odustajemo dok god ne postignemo dogovor s Ministarstvom poljoprivrede ili Vladom oko rješavanja problema koji nas tište", izjavio je Pokrovac.