c S
Dnevne novosti

Milanović: na škojima se ne može živjeti samo od turizma

16.08.2013 07:20 JELSA, 14. kolovoza 2013.(Hina), Očekivanja ljudi na otocima su oduvijek bila opravdano visoka i sada su, s čim se i ja slažem, jer se na našim škojima ne može živjeti samo od turizma, a naročito ne od ovakvog kakav je trenutno u Jelsi i Starome Gradu, izjavio je predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović na proslavi Dana Općine i blagdana Velike Gospe u Jelsi na otoku Hvaru.

Ta grana gospodarstva, kako je rekao, na ovom je području zapravo nedefinirana, hoteli su još uvijek ni tamo, ni amo, i u njih treba puno ulagati. Hvar tu nešto postiže, ali ni taj grad koji se diči s čak 145 godina turističke tradicije još nije tamo gdje bi trebao biti, izjavio je Milanović. Na novinarski upit odgovorio je kako nas Talijani nisu ni do sada zaustavljali na putu u Europsku uniju te da je ZERP na snazi, ali ne prema članicama koje pripadaju toj zajednici.

'A tko god govori ili sugerira da će biti, prodaje maglu, no mi ćemo se boriti za zaštitu našega mora, tj. da ono što imamo maksimalno iskoristimo, pa tako i potencijale ovog otoka' - dodao je Milanović, pojasnivši da ne bi ništa postigli proglašavanjem ZERP-a prema zemljama EU-a i da se to ne smije činiti. Jadran općenito nije uništen, Jadran je očuvan i o njemu će se ulaskom u Europsku uniju voditi još veća briga, napomenuo je dodavši kako je Italija članica EU-a isto kao i Hrvatska.

Našu situaciju ne bih uspoređivao s Maltom jer se ona, kako je rekao, za svoj poseban status uspjela izboriti tijekom pregovora, a praktično je bliža Africi nego Europi. Što se tiče prosvjeda seljaka u kontinentalnom dijelu zemlje ocijenio je kako ministri dobro rade svoj posao te dodao da suosjeća s ljudima koji se susreću s poteškoćama u poslovanju. Istaknuo je kako će se pomoći ono što se bude moglo, ali i naglasio da su se unaprijed znala pravila te se znalo koliki je proračun. Već ove, ali i slijedeće godine, otvara se 'europska omotnica' i poljoprivrednicima će biti bolje nego do sada, njihov status bit će sve bliži njihovim kolegama iz drugih zemalja EU-a, rekao je Milanović.

Proslavi Dana Općine Jelsa nazočio je i ministar uprave Arsen Bauk te mnogi drugi gosti i uzvanici, a općinski načelnik Nikša Peronja i predsjednik OV-a Jakša Marić naglasili su potrebu za nastavkom rekonstrukcije državne ceste Sućuraj - Hvar (D-116), obnovom jelšanske luke, te boljih i kvalitetnijih veza s kopnom, u čemu i država može pripomoći sredstvima iz državnog proračuna.