c S
Dnevne novosti

Vojvodina: Hrvatske udruge nezadovoljne procedurom dodjele potpora RH

16.08.2013 07:15 SUBOTICA, 15. kolovoza 2013.(Hina), Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata (ZKVH) pozdravio je u četvrtak što je Hrvatska nastavila financijski podupirati Hrvate u Vojvodini no drži velikim propustom to što o natječaju hrvatske udruge nisu službeno obaviještene, niti je to u hrvatskim medijima objavljeno, kao i to što će novac korisnicima biti dodijeljen tek u drugoj polovici 2013. godine.

U priopćenju ZKVH, koje je objavljeno na njihovim internetskim stranicama, navodi se da je godišnja financijska potpora Hrvatske "znala biti od ključne važnosti u zaštiti nekoga prava, pa i onih u području kulture, te ostvarenju određenih interesa ili realizaciji aktivnosti" četrdesetak hrvatskih udruga u Vojvodini i Srbiji. Međutim, Zavod ukazuje da "niti jedna hrvatska institucija i organizacija u Vojvodini, pa ni ZKVH, nije službeno obaviještena o raspisivanju natječaja ni od strane Državnoga ureda ni od strane diplomatskih predstavništava Hrvatske u Srbiji, a niti je natječaj dostavljen ili objavljen u ovdašnjim hrvatskim glasilima".

Kako natječaj nije objavljen u medijima na hrvatskome u Vojvodini, niti su o njemu službeno obaviješteni oni kojima su sredstva namijenjena, moguće je da pojedine hrvatske udruge u području kulture nisu ni upoznate sa samim natječajem, navodi se u priopćenju Zavoda. Ova institucija hrvatske manjine ukazuje da je javni natječaj za "programe i projekte udruga i ustanova hrvatske nacionalne manjine u svrhu ostvarenja financijske potpore za 2013. godinu" veleposlanstvo RH u Beogradu objavilo samo na svojim internetskim stranicama koncem svibnja. ZKVH ukazuje i da se prijava za natječaj završava tek 15. kolovoza, što znači da će "pružanje financijske podrške aktivnostima hrvatskih udruga kulture za cijelu 2013. godinu biti ostvareno u posljednjem kvartalu godine, što će dodatno usložiti utrošak dobivenih sredstava".

Zavod primjećuje i da je natječajni obrazac presložen u odnosu na količinu financijskih sredstava koja se dodjeljuju. U tom smislu, ZKVH navodi da većina ovdašnjih hrvatskih udruga kulture nema kadrovske kapacitete za njihovo popunjavanje, kao i da je njima novac potreban za redoviti rad i organiziranje svojih manifestacija, koje su jednostavne po naravi te teško mogu biti obrazlagane na način koji se traži u natječajnim obrascima, napose u obrascu proračuna.

"Na koncu, držimo neprimjerenim zahtijevati od hrvatskih udruga kulture koje djeluju na teritoriju Vojvodine da tražena financijska sredstva iskazuju u kunama", ističe se u priopćenju ZKHV. Zavod na koncu izražava nadu da će ovi propusti biti ispravljeni i da će "službena i stalna komunikacija između najviših diplomatskih predstavnika RH u Srbiji, nakon nešto više od godinu dana zastoja, biti obnovljena ne bi li pomoć koju Hrvatska daje za potrebe Hrvata u Vojvodini bila na najbolji i najučinkovitiji način i realizirana". Četrdesetak hrvatskih udruga kulture financiraju se jedino putem natječaja koje raspisuju RH, vojvođanska i srbijanska mjerodavna tijela.