c S
Dnevne novosti

Ban Ki-moon za prevladavanje skepticizma

19.08.2013 07:10 JERUZALEM, 16. kolovoza 2013.(Hina/AFP), Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je u petak u Jeruzalemu Izraelce i Palestince da prevladaju "duboki skepticizam" i izbjegavaju korake koji bi narušili pregovore ponovno započete u srijedu.

"Moramo prevladati duboki skepticizam koji je rezultirao s 20 godina bezizlazne situacije. Pozivam sve strane da izbjegavaju korake koji bi mogli naškoditi pregovorima", kazao je Ban Ki-moon na susretu s predsjednikom Shimonom Peresom.

Prethodnog dana u izjavi u Ramalahu prigodom sastanka s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom, glavni tajnik UN-a bio je rječitiji te izrazio "duboku zabrinutost" nastavkom izraelskog naseljavanja na Zapadnoj obali.

"Naseljavanje produbljuje nepovjerenje palestinskog naroda spram ozbiljnih namjera izraelske strane u postizanju mira. U krajnjem slučaju naseljavanje će onemogućiti rješenje za obje države", upozorio je Ban Ki-moon.

Izraelski ministar stanovanja Uri Ariel najavio je u srijedu izgradnju "tisuća" dodatnih stanova u izraelskim naseljima sljedeće godine.