c S
Dnevne novosti

U Švicarskoj moguće provjere useljenika uz pomoć DNK

19.08.2013 07:08 BERN, 18. kolovoza 2013.(Hina), Švicarske vlasti, suočene s otežanom identifikacijom osoba koje traže useljenički status radi spajanja obitelji, mogle bi uvesti provjeru identiteta uz pomoć testa DNK, piše švicarski tisak.

Kako je u nedjelju izvijestio list Schweiz am Sonntag, Švicarska je postala odredište sve većem broju izbjeglica, posebice iz Eritreje i Somalije, koji traže izgjeglički status u cilju spajanja obitelji, iako postoje jake sumnje u identitet mnogih od njih. Stoga neki dužnosnici predlažu provjeru DNK kako bi se utvrdio njihov stvarni identitet.Trenutačno se 5.730 Eritrejaca nalazi u postupku dobivanja azila u Švicarskoj, a samo u prvom polugodištu ove godine 922 ih je dobilo azil zahvaljujući dokazu da član njihove uže obitelji ima boravišni status u toj zemlji.

Švicarski su sada počeli sumnjati u njihove tvrdnje, ali i u navode u njihovim ispravama, a pojedini dužnosnici u kantonima zatražili su dodatnu provjeru."Isprave poput osobne iskaznice ili rodnog lista iz Eritreje i Somalije načelno su sumnjive", izjavila je Iris Rivas, voditeljica useljeničke službe u kantonu Bern. Ona smatra da matični uredi u tim zemljama nisu pouzdani i da je ondje lako dobiti krivotvorene isprave. Tvrdi da je imala posla s navodnom braćom koja nisu imala nikakvih fizičkih sličnosti.Za useljenike "iz država čije isprave nisu nedvojbeno vjerodostojne, trebala bi se u postupku spajanja obitelji provesti provjera DNK", smatra Rivas.

Sličnog je mišljenja i voditelj useljeničkog ureda u Luzernu, Alexander Lieb."U postupku dodjele azila premala se pozornost poklanja identitetu", tvrdi Liebt, te smatra da je potrebno provjeriti može li se uz pomoć DNK utvrditi postojanje obiteljskih veza.Švicarski savezni ured za migracije (BFM) već sada može zatražiti provjeru DNK ako postoji osnovana sumnja u identitet neke osobe, ali se to pravilo rijetko primjenjuje u postupku dobivanja azila.