c S
Dnevne novosti

Hajdaš Dončić: povezivanja hrvatskog juga pitanje je Hrvatske, a ne BiH

20.08.2013 07:18 ZAGREB, 19. kolovoza 2013.(Hina), Ministar prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić rekao je da je povezivanje hrvatskog juga prije svega pitanje Republike Hrvatske kao članice Europske unije, a ne pitanje Bosne i Hercegovine, te da je Hrvatska za opciju mosta ako za njegovu gradnju može dobiti više od 50 posto sredstava EU.

"Pitanja povezivanja hrvatskog juga, dakle hrvatskog, europskog terirorija, pitanje je prije svega Republike Hrvatske kao članice Europske unije, nije to pitanje Bosne i Hercegovine. Dakle o tome odlučujemo mi, tj. odlučujemo zajedno u partnerstvu s našim kolegama, članicama Europske unije na koji način ćemo najbolje povezati hrvatski teritorij", rekao je ministar Hajdaš Dončić za Dnevnik HRT-a upitan za komentar izjave bosanskohercegovačkog ministra Damira Hadžića.

Hadžić je za Dnevni avaz rekao kako se Pelješki most neće graditi, kako je neisplativ i da je cesta bolje rješenje. "Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture kao korisnik studije će u rujnu dobiti od konzultanata, koji su izabrani zajedno od strane Hrvatske i Europske komisije, rješenje predizvodljivosti, na koji način najbolje povezati hrvatski jug. Kad kažem najbolji način, govorim o načinu na koji Hrvatska može dobiti minimalno 50 posto besplatnih sredstva", istaknuo je.

"Radi se o europskim koridorima, o jadransko-jonskoj potencijalnoj autocesti do 2030. godine i o nekim kratkoročnim rješenjima, koji uključuju povezivanje hrvatskog juga, što znači ili izgradnja mosta ili izgradnja koridora, s time da je stav hrvatske Vlade ukoliko možemo dobiti više od 50 posto sredstava Europske unije, naravno da smo mi onda raspoloženi za opciju mosta", rekao je, dodavši da treba pričekati što će studija pokazati.

Hajdaš Dončić nije htio komentirati je li točno da je Vlada odustala od ratifikacije Sporazuma o granici s BiH koji su potpisali Izetbegović i Tuđman 1999. "Za sporazum je uvijek potrebno dvoje. Znamo da je situaciju u BiH što se tiče odlučivanja kompleksnija nego bilo gdje drugdje, pričekajmo isto tako i o tome", rekao je.