c S
Dnevne novosti

Sastanak ministara vanjskih poslova EU o Egiptu

20.08.2013 07:14 BRUXELLES, 19. kolovoza 2013.(Hina/AFP), Ministri vanjskih poslova zemalja Europske unije okupit će se na izvanrednom sastanku u srijedu u Bruxellesu kako bi razmotrili stanje u Egiptu i usuglasili zajedničko stajalište, najavio je u ponedjeljak glasnogovornik diplomatske službe EU-a.

Odluka je donesena u ponedjeljak na sastanku veleposlanika EU-a zaduženih za pitanja sigurnosti, a potaknuta je eskalacijom krize u Egiptu i sukobima između egipatske vojske i pristaša svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija. Šefovi diplomacije 28 zemalja EU razmotrit će moguće opcije kako bi reagirali na pogoršanje krize zadnjih dana te kako bi se pokušao izbjeći građanski rat.

Predsjednici Europskog vijeća Herman Van Rompuy i Europske komisije Jose Manuel Barroso iznijeli su mogućnost da EU "preispita svoje odnose" s Kairom u slučaju nastavka nasilja. Jedna od opcija je ukidanje financijske pomoći iako je EU odobrio krajem 2012. program od pet milijardi eura u korist Egipta za razdoblje 2012.-2014.