c S
Dnevne novosti

Europska komisija traži rušenje zida protiv Roma u Košicama

20.08.2013 07:10 BRUXELLES, 19. kolovoza 2013.(Hina/AFP), Europska komisija zatražila je u ponedjeljak "neodgodivo" rušenje betonskog zida podignutog nedavno protiv Roma u Košicama, gradu u istočnoj Slovačkoj.

"Čvrsto vjerujem da izgradnja fizičkih prepreka predstavlja kršenje vrijednosti na kojima je utemeljena naša Europska unija, posebice poštivanja ljudskog dostojanstva i ljudskih prava, uključujući prava osoba koje pripadaju manjinama", kaže povjerenica zadužena za obrazovanje i kulturu Androulla Vassiliou u pismu upućenom gradonačelniku Košica Richardu Rasiju, objavljenom u Bruxellesu.

"Vlasti Košica moraju smjesta srušiti taj zid", ističe Vassiliou. Košice, važan centar teške industrije, Europska komisija nedavno je proglasila jednim od "europskih gradova kulture 2013." Izgradnja zida potiče segregaciju jednog dijela populacije i u kontradikciji je sa samim nazivom europskog grada kulture, ocijenila je europska povjerenica.

Gradonačelnik Košica odgovorio joj je da je taj zid podignut "ilegalno" te da je djelo bivšeg gradonačelnika lokaliteta susjednog Košicama. Zid podignut prema Romima osmi je takav zid podignut od 2009. u toj regiji i 14. u zemlji. Oko 106.000 Roma živi službeno u Slovačkoj, zemlji od 5,4 milijuna stanovnika, prema posljednjem popisu iz 2011., no po mišljenju stručnjaka njihov je broj puno veći.

Tako etnolog Arne Mann iz Slovačke akademije znanosti procjenjuje da oko 350.000 Roma živi u toj zemlji, često u kućama bez struje i tekuće vode i u selima daleko od glavnog grada.