c S
Dnevne novosti

SPH pozdravlja Konvenciju o radu pomoraca

20.08.2013 07:20 RIJEKA, 19. kolovoza 2013.(Hina), Sindikat pomoraca Hrvatske (SPH) pozdravlja novu međunarodnu Konvenciju o radu pomoraca iz 2006. godine te ocjenjuje kako će taj dokument, koji danas stupa na snagu, poboljšati život i radne uvjete pomoraca diljem svijeta, istaknuto je na konferenciji za novinstvo u Rijeci.

Konvencija o radu pomoraca propisuje set minimalnih prava pomoraca, a sadrži odredbe propisane dosadašnjim konvencijama i preporukama, podsjetio je glavni tajnik SPH-a Predrag Brazzoduro. Ocjenjuje da bi se ovime ubuduće trebale izbjeći situacije kakva je, primjerice, vezana uz brod slovenskog brodara, "Padna", koji je od lipnja usidren u Kraljevici, a na kojem pomorci nisu dobili plaće nekoliko mjeseci te su ostali bez hrane.

Također Konvencija propisuje široku lepezu pitanja, uključujući obvezu brodara da poštuju ugovore pomoraca, odgovornost posrednika, poštovanje broja sati rada, zaštite zdravlja i sigurnosti te poštovanje postojećih pomorskih standarda Međunarodne organizacije rada.

Konvencija o radu pomoraca je prihvaćena 2006. godine na sjednici Međunarodne organizacije rada na kojoj su sudjelovala izaslanstva 104 država. Dogovoreno je da dokument stupa na snagu 12 mjeseci nakon što ga ratificira 30 država članica s 33 posto svjetske tonaže.