c S
Dnevne novosti

Glavni tajnik EPP-a predlaže referendum o ostanku Velike Britanije u EU

21.08.2013 07:10 MADRID, 20. kolovoza 2013.(Hina/APA), Glavni tajnik Europske pučke stranke (EPP) i zastupnik u Europskom parlamentu Antonio Lopez-Isturiz u utorak je u jednom radijskom interviewu opisao ponašanje Velike Britanije u sporu oko Gibraltara kao "jasno euroskeptično" i predložio referendum o ostanku Velike Britanije u Europskoj uniji.

Lopez-Isturiz, koji krivi Veliku Britaniju za spor između Španjolske i Gibraltara, tvrdi da je Gibraltar "ishodište i cilj krijumčarenja droge i oružja". U interviewu španjolskoj radijskoj postaji Cadena Cope, Lopez-Isturiz je stao u obranu pooštrenih graničnih kontrola Španjolske prema Gibraltaru, prekomorskom području Velike Britanije. Španjolska je pojačala granični nadzor nakon što je Gibraltar prije dva tjedna u more spustio 70 betonskih blokova, koji španjolskim ribarima ometaju pristup vodama koje svojata Gibraltar.

Gibraltar je sigurnosni problem za cijelu Europu kad je riječ o krijumčarenju droge i oružja, ustvrdio je političar, nakon što je predsjednik gibraltarske vlade Fabian Picardo u ponedjeljak u razgovoru za njemački list Sueddeutsche Zeitung optužio predsjednika španjolske vlade Mariana Rajoya optužio da preuveličava problem betonskih blokova kako bi skrenuo pozornost s korupcije u redovima svoje konzervativne stranke. Madrid je svaki put kad je u prošlosti bilo riječi o pojačanom nadzoru granice opravdavao te svoje korake sumnjom u krijumčarenje.

Španjolski mediji čak tvrde da je Španjolska pristala na zahtjev Londona da EU provjeri moguće nepravilnosti u graničnom nadzoru samo zbog toga jer vjeruje da će se time dokazati da je Gibraltar raj za krijumčare i utajivače poreza. Lopez-Isturiz brani i potez Španjolske koja je uvela graničnu pristojbu od 50 eura, unatoč tome što Europska komisija smatra da je to protuzakonito. On pak tvrdi da je pristojba način borbe protiv ilegalne porezne politike Gibraltara.

Španjolski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Garcia-Margallo u utorak je u jednom novinskom tekstu poručio kako se napetosti mogu ukloniti jedino ako Gibraltar ukloni betonske blokove. Prema njegovim riječima, gibraltarsko svojatanje dijela mora nema temelja u ugovoru iz Utrechta iz 1713. godine, kojim je Gibraltar pripao Velikoj Britaniji.

Postavljanje blokova ugrožava egzistenciju lokalnih španjolskih ribara, tvrdi španjolski ministar vanjskih poslova, koji osim toga smatra da blokovi kao i ranije proširenje gibraltarske luke predstavljaju pokušaje ilegalnog širenja Gibraltara. Unatoč tome, Garcia-Margallo naglasio je kako je njegova vlada spremna okončati sukob dijalogom u koji bi bili uključeni španjolska i britanska vlada te Gibraltar i regionalne andaluzijske vlasti.