c S
Dnevne novosti

SAD nije ukinuo pomoć Egiptu, osudio uhićenje Badie

21.08.2013 07:08 WASHINGTON, 20. kolovoza 2013.(Hina/Reuters), Medijske vijesti koje upućuju na to da su Sjedinjene Države ukinule pomoć Egiptu nisu točne i administracija još razmatra sve opcije, rekao je u utorak glasnogovornik Bijele kuće i kritizirao uhićenje čelnika Muslimanskog bratstva.

"Taj proces još nije završen i vijesti da je pomoć Egiptu ukinuta nisu točne", rekao je Josh Earnest. Pozivajući se na američkog senatora, mediji u SAD-u objavili su da je Washington u tišini odlučio privremeno suspendirati najveći dio vojne pomoći Egiptu nakon što je vojska u lipnju preuzela vlast u toj zemlji.

Dok razmatramo nastavak pružanja pomoći, ona nije zaustavljena. "Pomoć se pruža periodički i u ratama", pojasnio je Earnest. Dodao je da uhićenje čelnika Muslimanskog bratstva Mohameda Badie nije u skladu sa standardima zaštite temeljnih ljudskih prava. "Ta je akcija protivna ideji pravosudnog sustava neovisnog od politike", rekao je Earnest.

Egipatske snage sigurnosti uhitile su u utorak Badiea (70), u stanu u sjeveroistočnom Kairu u kojem se skrivao. On je u srpnju optužen za poticanje na nasilje, a sudski postupak protiv njega trebalo bi početi 25. kolovoza.