c S
Dnevne novosti

Dnevni red Vlade

22.08.2013 07:18 ZAGREB, 21. kolovoza 2013.(Hina), Vlada će odlučivati o davanju suglasnosti Ministarstvu obrane za utrošak oko 17 milijuna kuna proračunskih sredstava, namijenjenih izgradnji smještajnih objekata 2014. godine u vojarni "Pukovnik Predrag Matanović" u Petrinji.

Vojarna u Petrinji od strateškog je značenja za Oružane snage RH, a planira se njezin razvoj u modernu vojarnu za smještaj pripadnika oružanih snaga, u skladu s najnovijim svjetskim vojnim standardima. Odlučivat će se i o izmjeni udjela u sufinanciranju otplate zajma Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj za "Projekt unutarnje vode", ukupne vrijednosti 105,3 milijuna eura, a kojim su od srpnja 2007. do prosinca 2012. poboljšani uvjeti vodoopskrbe, odvodnje i zaštite od poplava u slijevovima Save, Drave i Dunava.

Međunarodna banka za obnovu i razvoj za ovaj je projekt osigurala zajam od 100 milijuna eura, od kojih je predviđeno da država vraća između 45 i 70 posto (prosječno 50 posto), Hrvatske vode iz izravnih prihoda 25 posto, a jedinice lokalne samouprave, ovisno o mogućnostima, između 5 i 30 posto. Novim modelom otplate zajma predviđa da 55 posto ide na teret Hrvatskih voda i jedinica lokalne samouprave, a 45 posto na teret državnog proračuna.

Na dnevnom je redu i odluka o prijenosu dugova Nogometnog kluba Zadar prema Ministarstvu financija - na Grad Zadar. Riječ je o 20-ak milijuna kuna duga za poreze, druga javna davanja i kamate. Grad Zadar time bi sudjelovao u zamjeni tražbina za ulog u sportskom dioničkom društvu Nogometnom klubu Zadar. Vlada će odlučivati i o prijenosu 54,3 milijuna kuna duga Hrvatskog nogometnog kluba Šibenik, za porez i druga javna davanja, na Grad Šibenik.

Pomoćnica ministra zdravlja Ljubica Đukanović trebala bi biti imenovana predstavnicom Vlade u postupku mirenja u kolektivnom radnom sporu s Hrvatskim liječničkim sindikatom i Hrvatskim strukovnim sindikatom medicinskih sestara-medicinskih tehničara. Najavljeno je i davanje suglasnosti za ponovno pokretanje postupka prodaje nekretnine u vlasništvu RH, koja se nalazi u Budimpešti.

Prodaja nekretnine provest će se putem javnog nadmetanja, po početnoj cijeni od 290 tisuća eura. Vlada bi sutra trebala dati mišljenja Hrvatskome saboru o godišnjim izvješćima o radu više državnih institucija, među ostalim i o radu Ureda za sprječavanje pranja novca za 2012. godinu.