c S
Dnevne novosti

Tužiteljstvo se neće žaliti na odluku o oslobađanju Mubaraka

22.08.2013 07:08 KAIRO, 21. kolovoza 2013.(Hina/Reuters), Egipatski tužitelj neće se žaliti na sudsku odluku o oslobađanju bivšeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka iz zatvora, izjavio je u srijedu tužitelj koji koji nadgleda taj slučaj.

"Odluka o oslobađanju Mubaraka donesena danas... je konačna i tužiteljstvo se ne može na nju žaliti", rekao je sudac Ahmed el-Bahrawi. Mubarak će izaći iz zatvora najranije u četvrtak, odlučio je u srijedu sud u Kairu donijevši presudu koja je uzdrmala već ionako podijeljenu naciju uslijed višetjednih nasilnih sukoba vlade i vojske s pristašama bivšeg islamističkog predsjendika Mohameda Mursija.

Na ročištu u zatvoru u Kairu gdje je Mubarak pritvoren, sud je usvojio zahtjev njegovih odvjetnika da se na slobodu pusti čovjek koji je Egiptom vladao 30 godina, da bi početkom 2011. bio svrgnut u ustanku koji je zahvatio arapski svijet.

Mubarak (85) je uhićen nedugo pošto je svrgnut s vlasti i optužen za upletenost u ubojstva prosvjednika tijekom revolucije te za korupciju za vrijeme obnašanja vlasti. Prvotno je prošle godine osuđen na doživotni zatvor, ali je ta presuda poništena i Mubaraka očekuje ponovno suđenje. Za to, međutim, nije potrebno da bude u zatvoru i jedino što ga je još držalo iza rešetaka optužbe su za korupciju.