c S
Dnevne novosti

Vlada donijela odluku u članstvu u Satelitskom centru EU-a

23.08.2013 07:16 ZAGREB, 22. kolovoza 2013. (Hina), Vlada Republike Hrvatske je na zatvorenom dijelu 110. sjednice donijela Odluku o članstvu Republike Hrvatske u Satelitskom centru Europske unije (EUSC), priopćila je Vlada.

Satelitski centar Europske unije osnovan je u srpnju 2001. na temelju Zajedničke akcije Vijeća u kontekstu ovlasti EU u području zajedničke vanjske i sigurnosne politike. Smješten je u Torrejónu de Ardoz u blizini Madrida. Osnovni je zadatak Satelitskoga centra pružiti podršku političkim institucijama EU pri donošenju odluka. Pomoć pruža istraživanjem i analizom informacija proizašlih prvenstveno iz analize satelitskih snimaka. Nastoji pomoći sprječavanju sukoba, podršci mirotvornim naporima ako do sukoba i dođe, osiguravanju učinkovite humanitarne pomoći u vrijeme prirodnih katastrofa i nemira koje je uzrokovala neka ljudska djelatnost. Također, Vlada je dala suglasnost glavnom državnom odvjetniku Republike Hrvatske za davanje punomoći.

Vlada se očitovala Ustavnom sudu o Prijedlogu za utvrđivanje izvješća Hrvatskome saboru o uočenim pojavama neustavnosti i nezakonitosti u normativnoj djelatnosti Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Vlada izneseno shvaćanje predlagatelja smatra neosnovanim te predlaže Ustavnom sudu da ne prihvati predmetni Prijedlog. Također, Vlada se Ustavnom sudu očitovala o nastavku postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom članka 31. stavka 2. i članka 32. i 47. Statuta Grada Benkovca. Vlada predlaže Ustavnom sudu donošenje odluke o obustavi postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom. Vlada je dala odgovor na tužbe Upravnom sudu u Zagrebu u sporovima protiv Rješenja o imenovanju državnog službenika. Također, Borisu Miloševiću, pomoćniku ministra uprave, dana je ovlast za zastupanje u tim postupcima pred Upravnim sudom. Što se tiče kadrovskih pitanja, na prijedlog predsjednika Vlade, Mladenu Turkoviću ponovno je dano ovlaštenje za obavljanje poslova ravnatelja Direkcije za korištenje službenih zrakoplova, s danom 23. kolovoza 2013. godine, do provedbe javnog natječaja za imenovanje ravnatelja, a najduže na vrijeme od šest mjeseci, s obzirom da postojeće ovlaštenje istječe s danom 23. kolovoza 2013. godine.

Dosadašnji članovi Upravnog vijeća Hrvatske agencije za hranu Božica Rukavina, Mirjana Mataušić-Pišl, Ivo Afrić, Kristina Blagojević, Božica Marković, Željko Cvetnić, Ilija Rkman, Dubravka Škevin i Drago Šubarić razriješeni su, a imenovana je nova predsjednica Upravnog vijeća Mirjana Mataušić-Pišl te članice Božica Rukavina, Kristina Blagojević i Tanja Popović Filipović, kao predstavnice ministarstva nadležnog za poljoprivredu, ministarstva nadležnog za zdravlje i udruga potrošača, sukladno odredbama novog Zakona o hrani. Uz dobiveno pozitivno mišljenje Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, na osobni zahtjev razriješen je Hubert Bašić, dosadašnji član Upravnog vijeća Energetskog instituta Hrvoje Požar, a novom članicom imenovana je Svijetlana Dubovski. Također, uz dobiveno pozitivno mišljenje Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, Glavnoj skupštini društva Plinacro d.o.o. predlaže se izbor Marije Duljković za članicu Nadzornog odbora društva.

Glavnoj skupštini društva Vjesnik d.d., uz dobiveno pozitivno mišljenje Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, predlaže se opoziv dosadašnjeg člana Nadzornog odbora Nevena Alića i izbor nove članice Morane Paliković Gruden. Također, predlaže se izbor Morane Paliković Gruden za predsjednicu Nadzornog odbora, iz reda članova Nadzornog odbora. Uz dobiveno pozitivno mišljenje Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, Skupštini društva Narodne novine d.d. predlaže se izbor novog člana Nadzornog odbora Stanka Borića. Skupštini društva Brijuni Rivijera d.o.o., uz dobiveno pozitivno mišljenje Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, predlaže se imenovanje direktorice – jedine članice Uprave društva Sanje Švarc, temeljem provedenog postupka po raspisanom natječaju, iz razloga što je dosadašnji direktor – jedini član Uprave otišao na novu dužnost.