c S
Dnevne novosti

Vlada: ponovno se prodaje bivše veleposlanstvo u Budimpešti

23.08.2013 07:17 ZAGREB, 22. kolovoza 2013. (Hina), Vlada je na  sjednici u četvrtak odlučila raspisati javni natječaj za prodaju zgrade bivšeg Veleposlanstva Republike Hrvatske u Budimpešti po cijeni od 290.000 eura.

Zgrada u Budimpešti bezuspješno se prodaje od 2000. godine. Posljednji pokušaj prodaje bio je u rujnu 2011. godine kada se na natječaj nije javio nitko. Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić smatra da zgrada nije prodana zbog previsoke tražene cijene. Kaže da je zgrada prazna i propada, a režije plaća hrvatska država. Stoga je predložila, a Vlada prihvatila, da se zgrada u Budimpešti proda putem javnog nadmetanja za 290.000 eura.

Vlada je u četvrtak prihvatila godišnje izvješće o radu Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave za 2012. godinu. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izvijestio je da je Komisija lani zaprimila 1.728, a riješila čak i više žalbi, njih 1.867, jer je dio žalbi prenesen iz prošlih godina. Ove godine očekuje se 40 posto više posla zbog čega Komisija treba još zaposlenih, kaže Vrdoljak. Ujedno upozorava da rješavanje predmeta pred Komisijom traje predugo – prosječno 59 dana tijekom kojih je imobilizirano 11 milijardi kuna. U četvrtak su imenovani i predstavnici Vlade u postupku mirenja s Hrvatskim liječničkim sindikatom i Hrvatskim strukovnim sindikatom medicinskih sestara/medicinskih tehničara.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić za petak je najavio sastanak sa sindikatima te podsjetio da je u studenom 2011. godine bivša Vlada potpisala kolektivni ugovor s dijelom sindikata koji je proglašen ništetnim i nezakonitim, a da je 5. srpnja sklopljen privremeni kolektivni ugovor na tri mjeseca. Da toga nije bilo, zaposleni u zdravstvu dobili bi plaće bez dodataka pa bi im primanja bila 50 do 70 posto manja, rekao je Ostojić.

Vlada je prihvatila i godišnje izvješće o radu Ureda za sprječavanje pranja novca za 2012. godinu. Ministar financija Slavko Linić izvijestio je kako je taj ured lani radio na 340 predmeta od kojih je 132 proslijedio nadležnim tijelima, a u šest su otvoreni nalozi za pljenidbu. Kod koruptivnih djela, Ured je obrađivao njih 12 za koje postoji sumnja na korupciju, uz 47 milijuna kuna sumnjivog novca. U inozemstvo je Ured uputio 238 upita, a njemu su stigli upiti iz 77 zemalja, kaže Linić te najavljuje da se u ovoj godini Ured koncentrirao na off shore zone i kreditne institucije bez licenci.