c S
Dnevne novosti

Udruga Croatorum za referendum o lustraciji i ukidanje Zakona o općem oprostu

26.08.2013 07:18 SPLIT, 23. kolovoza 2013.(Hina)Domoljubna udruga Croatorum na izvanrednom saboru u Trogiru jednoglasno je donijela odluke kojima se zagovara raspisivanje referenduma o lustraciji za dužnosnike koji su se ogriješili u komunističkom režimu te referenduma o ukidanju Zakona o općem oprostu za one koji su u Domovinskom ratu pobunili protiv neovisnosti Republike Hrvatske.

30 izaslanika iz Hrvatske i inozemstva na Saboru udruge Croatorum održanom u Trogiru jednoglasno donijelo odluku o prikupljanju potpisa za dva referenduma: provođenje Rezolucije Vijeća Europe (VE) 1481 koja daje mogućnost lustracije za sve one koji su se ogriješili u komunističkom režimu, te ukidanje Zakona o općem oprostu za one koji su se u Domovinskom ratu pobunili protiv samostalnosti Hrvatske, rekao je za Hinu tajnik udruge Croatorum Zoran Berkić.

Pojasnio je kako će slijedeća dva mjeseca diljem Hrvatske Udruga Croatorum provoditi medijsku promidžbu donesenih odluka i upoznavati građane sa potrebom raspisivanja ta dva referenduma. "Promidžbu i prikupljanje potpisa za ta dva referenduma organizirat ćemo zajedno sa braniteljskim udrugama koje su nam se već javile i izvijestile da žele sudjelovati u tim aktivnostima", rekao Berkić.

Također je istaknuo da je današnjim izvanrednim Saborom u Trogiru predsjedao predsjednik Udruge Croatorum Krunoslav Mačković koji živi u Nici (Francuska) gdje je prije dvije godine i osnovana Udruga, a prošle godine u travnju osnovana je i u Hrvatskoj. "Udruga Croatorum okuplja i ujedinjuje domoljube u Hrvatskoj i cijelom svijetu", kazao je Berkić.