c S
Dnevne novosti

Pusić: s BiH treba razgovarati o granicama

27.08.2013 07:18 ZAGREB, 26. kolovoza 2013.(Hina), Sporazum o granicama između Hrvatske i Bosne i Hercegovine privremen je i treba ići prema njegovoj ratifikaciji i s BiH treba razgovarati, kazala je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u ponedjeljak navečer u televizijskom intervjuu.

"Nijedan sporazum neće biti idealan i od njega ne treba odustati", rekla je šefica hrvatske diplomacije i prva potpredsjednica vlade podsjetivši da je Sporazum između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o suradnji u nadzoru državne granice privremen no može i dalje biti na snazi. S BiH treba o tome razgovarati, kao što treba razgovarati i o načinu spajanja hrvatskog teritorija jer BiH tu ima neku vrstu konzultantskog statusa.

Pusić je rekla da se 21. rujna čeka konačni rezultat predstudije isplativosti gradnje Pelješkog mosta pri čemu je Bruxelles uzeo u obzir deset različith varijanti. U tom projektu nije važno samo pitanje novca, već i propisa iz Schengenskog sporazuma, rekla je Pusić. Izvijestila je da je MVEP izradio odličan koncept gospodarske diplomacije te je odbacila insinuacije da je to odavna trebalo biti gotovo.

"Ne možete prodavati ono što nemate", jer u "gospodarskoj diplomaciji prodajete dvije stvari: proizvode i ulagačku klimu". Da bi Hrvatska mogla ići po svijetu i privlačiti ulagače mora imati dobru gospodarsku klimu, koja doista funkcionira na svim razinama sve do lokalne koja je nerijetko bila zapreka za ulagače, kazala je i dodala "Opasno je u tim stvarima lagati".

Ulaskom u EU ministarstvo vanjskih poslova dobilo je novu ulogu jer sudjeluje u donošenju propisa kojima se Zagreb svih ovih godina morao prilagođavati. "Posao u MVEP-u je taj da se na dnevnoj bazi formiraju stavovi koje će Hrvatska zastupati u odlučivanju, ne samo u Europskom vijeću, već na svim razinama odlučivanja u EU".