c S
Dnevne novosti

Nova razmimoilaženja Rusije i Zapada oko Sirije

27.08.2013 07:10 ZAGREB, 26. kolovoza 2013.(Hina/AFP), Konačni ulazak inspektora UN-a u područje Damaska u kojem je navodno korišten bojni otrov nije u ponedjeljak približio stajališta Rusije i Zapada oko Sirije i Moskva je upozorila da bi svaka vojna intervencija provedena bez dopuštenja Ujedinjenih naroda bila nezakonita.

Od 21. kolovoza kada je izveden, Zapad odgovornost za kemijski napad sa stotinama mrtvih pripisuje režimu sirijskog predsjednika Bašara al-Asada i istodobno u nekim zemljama sve su glasniji pozivi na neki oblik vojne intervencije, dok Moskva nastavlja braniti svog saveznika Asada i za napad optužuje ustanike. "Zabrinut sam izjavama Pariza i Londona da bi NATO mogao intervenirati kako bi uništio kemijsko oružje u Siriji i to bez dopuštenja Vijeća sigurnosti UN-a. Taj je teren sklizak i opasan" i to je "teško kršenje međunarodnog prava", rekao je u ponedjeljak šef ruske diplomacije Sergej Lavrov na hitno sazvanoj konferenciji za novinare.

Lavrov je u nedjelju navečer na to upozorio svog američkog kolegu Johna Kerryja, kojemu je rekao da bi posljedice moguće vojne intervencije bile "iznimno teške" po Bliski istok i Sjevernu Afriku gdje su zemlje poput Iraka i Libije još nestabilne. Rusija se oštro usprotivila 2003. američko-britanskoj vojnoj intervenciji u Iraku kojom je svrgnut predsjednik Sadam Husein, no oružje za masovno uništenje u Iraku nikada nije bilo pronađeno te se lažnim pokazala informacija koja je Londonu i Washingtonu bila povod za rat. Godine 2011., Rusija je dopustila Zapadu vojnu akciju u Libiji tako što se suzdržala od veta na rezoluciju UN-a.

No Moskva se nije suzdržala od iskazivanja ljutnje kada je zapadna koalicija rezoluciju o zoni zabrane leta iskoristila za bombardiranje vojnih položaja libijskog diktatora Moamera Gadafija, koji je u doba Sovjetskog Saveza bio saveznike Moskve. Lavrov je u ponedjeljak podsjetio na teške posljedice tih prethodnih intervencija u regiji. U Iraku "deseci osoba umiru svakog dana u krvavim napadima", a u Libiji "vlada ne nadzire cijeli državni teritorij", rekao je. "Povijest se ponavlja", jer "Zapadne zemlje postupaju na sličan način", kazao je analitičar Aleksander Filonik s Instituta za istočne zemlje.

Sjedinjene Države oprezno su najavile da će u Siriji djelovati samo u suradnji s međunarodnom zajednicom i u okviru prava. To je rekao američki ministar obrane Chuck Hagel koji je u ponedjeljak odbio komentirati vojne opcije koje eventualno razmatra Bijela kuća kao i to je li vojni odgovor na uporabu kemijskog oružja u Siriji izgledan.

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague ocijenio je u ponedjeljak da je "moguće" odgovoriti na uporabu kemijskog oružja u Siriji i u slučaju da Vijeće sigurnost "ne bude jedinstveno". Rusija, jedna od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti dosad nije podržala nijednu rezoluciju koju je Zapad predložio o Siriji. Filonik upozorava da bi odluka o intervenciji potkopala temelje djelovanja međunarodne zajednice i "mogla bi zakomplicirati sve aspekte rusko-zapadnih odnosa, uključivo o neširenju" oružja.

Neki analitičari podsjećaju da je Rusija nedavno pokazala spremnost surađivati sa SAD-om predlažući zajedničku konferenciju o Siriji, a sada se opet našla "izoliranija u stajalištu prema Siriji". "Ako bi se odlučilo vojno intervenirati to bi značilo da se Zapad oglušio o stajalište Rusije i Moskva će na to odgovoriti", drži Maria Lipman, analitičarka u centru Carnegie u Moskvi. UN-ovi inspektori konačno su u ponedjeljak pošli na mjesto navodnog kemijskog napada blizu Damaska koji se pripisuje sirijskom režimu, u naselju Ghouti, a ondje su na njih pucali nepoznati napadači iz zasjede, zbog čega su se morali vratiti i zamijeniti automobil.

Kao i u slučaju kemijskog napada sirijski režim i oporba razmijenili su optužbe te su odgovornost za napad pripisali drugoj strani. I dok traje polemika, Kremlju sklon dnevnik objavio je dug intervju s Asadom koji upozorava SAD da će njegov rat u Siriji, pokrene li ga, završiti neuspjehom kao i svi američki vojni projekti od Vijetnama.

Aleksej Puškov, predsjednik vanjskoplitičkog odbora u Dumi (donji dom ruskog parlamenta) napisao je u ponedjeljak da su navodni kemijski napad izveli pobunjenici, no Zapad će, što god bilo, tvrditi protivno. "London i Washington (...) trebaju dokaz o Asadovoj krivnji", napisao je Šukov na Twitteru. SAD je prije godinu dana objavio da bi napad kemijskim oružjem bio prekretnica, crvena crta u građanskom ratu u Siriji.