c S
Dnevne novosti

Ministarstvo: problem procesuiranja osumnjičenih za politička ubojstva puno širi od primjene Europskog uhidbenog naloga

27.08.2013 07:16 ZAGREB, 26. kolovoza 2013.(Hina), Iz Ministarstva pravosuđa reagirali su u povodu izjava iz Ureda potpredsjednice Europske komisije Viviane Reding kako Hrvatska iza svojih granica skriva „nekoliko kriminalaca osumnjičenih za ubojstvo hrvatskih emigranata u drugoj europskoj zemlji tijekom komunističkog režima“, naglasivši kako je problem procesuiranja osoba osumnjičenih za politička ubojstva puno širi od pitanja vezanih uz primjenu Europskog uhidbenog naloga.

U povodu današnjih izjava iz Ureda potpredsjednice Europske komisije prema kojima se razmatraju mjere protiv Hrvatske, poput primjene članka 39. i uskrate pristupa fondovima EU, iz Ministarstva pravosuđa naveli su kako "Republika Hrvatska nije jedina država članica EU koja ima vremensko ograničenje primjene Europskog uhidbenog naloga. Takvo vremensko ograničenje imaju još i Austrija, Francuska, Italija, Luxembourg i Češka.

Dakle, očito se ne radi o instrumentu koji se primjenjuje na jedinstveni način u okvirima EU", ističe se u priopćenju. "Problem procesuiranja osoba osumnjičenih za politička ubojstva puno je širi od pitanja vezanih uz primjenu Europskog uhidbenog naloga", navode iz Ministarstva te dodaju kako je "štoviše, Vlada Republike Hrvatske prepoznala širinu tog problema, o čemu svjedoči i aktualna inicijativa za promjenom Ustava RH kojom bi se brisala zastara za politička ubojstva". "Uzimajući navedeno u obzir, potrebno je istaknuti da je krajnje neprimjereno da se službenici Europske komisije usuđuju prozivati jednu državu članicu iznošenjem ovakvih netočnih i neutemeljenih tvrdnji.

Na koncu, potrebno je istaknuti da spomenuti članak 39. Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji navodi da je za uskratu pristupa fondovima EU potrebno postojanje 'ozbiljnih nedostataka' u prenošenju acquisa, a što ovdje nikako nije slučaj, budući da vremensko ograničenje kakvo ima Hrvatska već ima pet članica Europske unije", navodi glasnogovornik Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske Sergej Abramov. Hrvatska je krajem lipnja donijela zakon, kolokvijalno nazvan "lex Perković" kojim primjenu europskog uhidbenog naloga ograničava na zločine počinjene poslije kolovoza 2002. godine.

Potpredsjednice Europske komisije Viviane Reding je u pismu hrvatskom ministru pravosuđa Orsatu Miljeniću koncem srpnja napisala kako ono što je Hrvatska učinila 28. lipnja, usvajanjem amandmana na zakon o europskom unidbenom nalogu, nije u skladu s europskim zakonodavstvom te da to treba ispraviti. A u telefonskoj izjavi za Hinu glasnogovornica EK-a Mina Andreeva potvrdila je kako Europska komisija još nije primila odgovor hrvatskog Ministarstva pravosuđa vezano za Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije unatoč tome što je u petak istekao rok za slanje odgovora u Bruxelles, te je najavila da će zbog toga poduzeti mjere protiv Hrvatske.

"Europska komisija duboko žali zbog toga što Hrvatska nije odgovorila na taj hitan poziv i zbog činjenice da se hrvatsko nacionalno zakonodavstvo promijenilo samo nekoliko dana prije pristupanja EU-u te je u suprotnosti sa zakonom EU-a o europskom uhidbenom nalogu, a to nije nevažno pitanje", istaknula je Andreeva.