c S
Dnevne novosti

Ministarstvo graditeljstva: obveza dostave plana rješavanja zahtjeva

28.08.2013 07:22 ZAGREB, 27. kolovoza 2013.(Hina), Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja uputilo je krajem prošlog tjedna dopis županijama i gradovima kojim ih podsjeća na obvezu dostavljanja plana rješavanja zahtjeva za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada temeljem Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, priopćilo je Ministarstvo.

"Ovo pismo je podsjetnik na radne sastanke koje je ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš održala tijelom srpnja i kolovoza s predstavnicima županija, gradova, te predstavnicima upravnih odjela nadležnih za prostorno uređenje i gradnju. Tom su prigodom preuzete obveze dostave plana rada kojim bi se najmanje 80 posto svih zaprimljenih zahtjeva riješilo do 31. prosinca 2015. godine. Plan treba sadržavati podatke o broju djelatnika koji rade na rješavanju zahtjeva, podatke o eventualnom planu zapošljavanja dodatnih djelatnika te ostale mjere koje se planiraju poduzeti. Planovi trebaju stići u Ministarstvo do 5. rujna", navodi u priopćenju Ministarstvo.

Dodaje kako je radi osiguravanja preglednih i jednoobraznih podataka Ministarstvo izradilo tablicu koju je potrebno popuniti i vratiti. U tablici, koja se odnosi na razdoblje od rujna 2013. do prosinca 2015., ukupno 28 mjeseci, za svaki je mjesec potrebno navesti broj predmeta koji se tijekom tog mjeseca planira riješiti. S obzirom da je realnost plana vidljiva već nakon prvog mjeseca u Ministarstvu sugeriraju da plan bude sačinjen na realnim osnovama.

"Ako se kod planiranja zaključi da upravni odjel neće moći samostalno riješiti sve predmete tako treba u planu i naznačiti. Ministarstvo će pratiti realizaciju plana i po potrebi intervenirati organiziranjem posebne ustrojbene jedinice koja će rješavati zahtjeve iz onih upravnih odjela koji neće moći samostalno obaviti posao u cijelosti", navodi u priopćenju Ministarstvo.

Ističe kako je Zakonom o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama propisano da dvadeset posto sredstava naknade za zadržavanje nezakonito izgrađene zgrade u prostoru, koja se plaća prilikom ozakonjenja, ide u proračun jedinice lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave čije upravno tijelo donosi rješenje o izvedenom stanju, a koriste se namjenski za rad tih upravnih tijela.

Trideset posto sredstva naknade prihod su proračuna jedinice lokalne samouprave na čijem se području nezakonito izgrađena zgrada nalazi, a koriste se namjenski za izradu prostornih planova kojima se propisuju uvjeti i kriteriji za urbanu obnovu i sanaciju područja zahvaćenih nezakonitom gradnjom te za poboljšanje infrastrukturno nedovoljno opremljenih i/ili neopremljenih naselja prema programu koji donosi predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave.

Pedeset posto sredstva naknade prihod su državnog proračuna Republike Hrvatske, a koriste se namjenski za provedbu Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, uklanjanje zgrada izgrađenih bez akta za građenje, za uspostavu i održavanje informacijskog sustava izdavanja akata za provedbu dokumenata prostornog uređenja, građenje i uporabu građevina te za uspostavu i održavanje katastra nekretnina.