c S
Dnevne novosti

Pomoć iz EU fondova za projekte u poljoprivredi

28.08.2013 07:14 RIJEKA, 27. kolovoza 2013.(Hina), Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Primorsko-goranske županije Željko Mihelić je tijekom sastanka sa županom Zlatkom Komadinom govoreći o stagnaciji u poljoprivrednoj proizvodnji, osobito u stočarstvu, istaknuo da je u posljednjih godinu dana na području te županije smanjen broj goveda za 30 posto.

Kako je priopćeno iz PGŽ-a, župan Komadina i njegov zamjenik Petar Mamula sastali su se danas s predstavnicima HGK Primorsko-goranske županije te razgovarali o mogućnosti korištenja EU fondova i dodatnim mjerama unaprijeđenja poljoprivredne proizvodnje Željko Mihelić je istaknuo da je u sljedećih godinu dana Hrvatskoj na raspolaganju 330 milijuna eura iz fondova EU namijenjenih ruralnom razvoju.

Nužno je pripremiti dobre projekte, a naši poljoprivrednici uglavnom nemaju kapaciteta za to te im je potrebno pomoći u pripremi projekata, rekao je Mihelić. Župan Komadina je iskazao mogućnost da županijske službe i Centar za brdsko-planinsku poljoprivredu pomognu poljoprivrednicima u što boljoj pripremi projekata.

Komadina je najavio da će PGŽ nastaviti poticati poljoprivrednu proizvodnju, i to kao i do sad dobre projekte u vinogradarstvu, maslinarstvu, stočarstvu i ovčarstvu te u ekološkoj proizvodnji. Kao problem je istaknuo malu zainteresiranost za projekte u poljoprivredi, dominaciju staračkog stanovništva u ruralnim područjima te vlasničku rascjepkanost zemljišta, priopćeno je iz PGŽ.