c S
Dnevne novosti

Liječnici spremni za štrajk, Ostojić poručio da će osigurati maksimalnu skrb za pacijente

28.08.2013 07:18 ZAGREB, 27. kolovoza 2013.(Hina), Nakon što je postupak mirenja između Vlade i dva zdravstvena sindikata završio neuspjehom, Hrvatski liječnički sindikat donio je odluku o pokretanju štrajka liječnika u bolničkom sustavu, a ministar zdravlja Rajko Ostojić poručio da će i u tim uvjetima osigurali maksimalnu skrb za pacijente.

Datum štrajka bolničkih liječnika još nije poznat jer se čeka usuglašavanje s Hrvatskim strukovnim sindikatom medicinskih sestara i tehničara, koji uz liječnike također idu u štrajk, o čemu će medicinske sestre odlučivati u subotu, doznaje se od predsjednika Hrvatskog liječničkog sindikata Ivice Babića. Babić ističe da su liječnici spremni za štrajk, dva sindikata međusobno će koordinirati sve aktivnosti, a datum štrajka mogao bi biti poznat za vikend.

Nakon sastanka Glavnog odbora Liječničkog sindikata Babić je izjavio Hini da će na sudjelovanje u štrajku biti pozvani svi liječnici koji rade u bolničkom sustavu, a u Sindikatu očekuju da će ih se odazvati barem 70 posto. Moguć je, kaže, i veći odaziv zbog "situacije na terenu i neprihvatljivih pritisaka na kolege koji su tijekom srpnja i kolovoza povukli suglasnosti na rad duži od 48 sati tjedno". Što su pritisci jači, to su liječnici više zainteresirani za štrajk, poručio je.

Babić je ponovio tri sindikalna zahtjeva, koja su tražili i tijekom neuspjelog postupka mirenja s Vladom - prestanak pritiska na liječnike koji ne pristaju raditi više od 48 sati tjedno, definiranje roka za završetak pregovora o novom kolektivnom ugovoru, te očitovanje Vlade koji su sporni članci kolektivnog ugovora, koje su predložili sindikati, te pregovaranje o tim člancima.

Anica Prašnjak, predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara, potvrdila je da će se u subotu sastati vodstvo tog sindikata koje bi trebao odlučiti o štrajku sestara i tehničara. Reagirajući na najavu štrajka, ministar zdravlja Rajko Ostojić poručio je da će njegovo ministarstvo poduzeti sve mjere kako bi i u tim uvjetima osiguralo maksimalnu skrb za pacijente i građane. "Vlada je u svim dosadašnjim pokušajima pregovora pokazala otvorenost, transparentnost i spremnost na kompromis tijekom mirenja", rekao je Ostojić Hini dodavši kako žali zbog odluke sindikata o prekidu pregovora i pokretanju priprema za štrajk.

Štrajk je legitimno pravo koje poštujemo, kao što smo poštovali i pravo liječnika koji su povukli suglasnost za rad duži od 48 sati tjedno, i na koje nije bilo pritisaka, ističe Ostojić. U zdravstvenim ustanovama nastavit će se dosadašnji način rada, uključujući rad liječnika u dežurstvima i pripravnosti, koji će se platiti i koji se i sada plaća, naglašava Ostojić. Tamo gdje je većina liječnika povukla suglasnost, promijenit će se organizacija rada, a u nekim će se bolnicama uvesti smjenski rad. "Što se mene tiče, idemo dalje sve po zakonu. Dok sam ja ministar neće biti protuzakonitih i protuustavnih odluka.

Ovo nije borba države i sindikata jer je sud u četiri navrata proglasio kolektivni ugovor iz 2011. ništetnim i nezakonitim. Ovo je pitanje pravde", poručio je Ostojić. Prema najavama dvaju sindikata koji su u sporu s Vladom, u štrajku bi trebalo sudjelovati oko 46.000 liječnika, medicinskih sestara i tehničara, od ukupno 72.000 zaposlenih u zdravstvu.

Treći sindikat zdravstva koji je sudjelovao u pregovorima o novom kolektivnom ugovoru - Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, nije se priključio čelnicima sindikata liječnika i medicinskih sestara, i neće štrajkati. Predsjednica toga sindikata Spomenka Avberšek izjavila je da će nastaviti pregovore jer ne želi da zaposleni u zdravstvu ostanu bez kolektivnog ugovora, pa da im poslodavac regulira prava Zakonom o plaćama u javnim službama.