c S
Dnevne novosti

Sindikati Zagrebačkog holdinga za pretvaranje podružnica u trgovačka društva

28.08.2013 07:12 ZAGREB, 27. kolovoza 2013.(Hina), Predstavnici sindikata u Zagrebačkom holdingu, koji okupljaju više od polovice od gotovo 12.000 zaposlenih, pozdravili su najavu pretvaranja nekoliko Holdingovih podružnica u trgovačka društva i ne vjeruju da će se naprečac ići u njihovu privatizaciju.

"Sindikati pozdravljaju povratak Holdingovih podružnica u trgovačka društva, ako to ne bi dovelo do toga da se nove tvrtke odmah zatim rasparceliraju i privatiziraju. U tom slučaju znati ćemo reagirati", izjavio je Hini Darko Kleinberger, voditelj Koalicije sindikata Zagrebačkog holdinga s 3.500 članova. Podsjetio je kako sindikati već godinama inzistiraju na tome, jer se pokazalo da je u trgovačkim društvima bila bolja kontrola poslovanja i trošenja novca, nego kada je sve išlo u zajedničku blagajnu. "U trgovačkim društvima bolja je kontrola nad svime, a ovako je nije bilo ni nad čime", poručio je Kleinberger.

Neki su, primjerice, bili zaposleni u direkciji, a radili su u podružnici, ili su kao referenti bili zaposleni u Vodoopskrbi i odvodnji, a radili u Gradskom stambenom- komunalnom gospodarstvu, kaže sindikalac. Kleinberger također smatra da su najave o privatizaciji Holdingovih podružnica "prenapuhane". To nije tako jednostavno. Najprije treba riješiti što je čije, vidjeti gdje tko radi i slično, dodao je. Osim toga, Kleinberger kaže da Holdingove podružnice "baš i nisu omiljene na tržištu da bi ih netko kupio". Po njegovu mišljenju, dovoljno je da posluju bez gubitaka i da su na pozitivnoj nuli jer je riječ o tvrtkama kojima je cilj pružiti građanima dobru komunalnu uslugu.

Đurđica Kahlina, koordinatorica Koordinacije sindikata u Zagrebačkom holdingu i trgovačkim društvima u vlasništvu Grada Zagreba koja ima 2.500 članova, rekla je da sindikalni povjerenici zasad nisu reagirali negativno na informaciju da bi pet-šest podružnica išlo u privatizaciju. "Sigurno je da će biti problema ako se iskaže tehnološki višak, no o tome se ovoga trenutka ne govori", rekla je Kahlina ustvrdivši da na nedavnom sastanku sindikalnih predstavnika s predsjednikom Uprave Holdinga Slobodanom Ljubičićem nije bilo riječi ni o smanjenju plaća niti o tehnološkom višku.

"Ako netko mora otići, onda smo za to da odu oni koji su došli po političkoj liniji ili se na poslu nisu niti pojavljivali", rekla je Kahlina. Sindikalni predstavnici u nekoliko su navrata upozorili bivšu Upravu Holdinga na zapošljavanje po političkoj podobnosti, kao i da velik dio novca ide na plaćanje onih koji ni ne dolaze na posao. "Sad se pokazalo da je takva situacija neodrživa", zaključila je Kahlina.