c S
Dnevne novosti

BiH i Crna Gora do kraja godine potpisuju ugovor o granici

28.08.2013 07:08 SARAJEVO, 27. kolovoza 2013.Hina, Bosna i Hercegovina i Crna Gora će do kraja godine potpisati ugovor o međudržavnoj granici i tako će postati prve dvije zemlje regije koje su u cijelosti riješile to pitanje, najavili su u utorak u Sarajevu ministri vanjskih poslova BiH i Crne Gore Zlatko Lagumdžija i Igor Lukšić.

"Vrlo smo blizu potpisivanju ugovora o granici i ukoliko se nastavi po planu do kraja godine može se očekivati potpisivanje odgovarajućeg ugovora", kazao je Lagumdžija novinarima nakon sastanka s Lukšićem. On je rekao kako su u proteklim mjesecima riješena sva preostala tehnička pitanja, a stručna povjerenstva za obilježavanje granične crte trenutačno dovršavaju i taj dio posla.

Uređenje pitanja granice tek je dio napora koje BiH i Crna Gora kane poduzeti kako bi ojačale suradnju u regiji s ciljem što bržeg napretka na putu ka punopravnom članstvu u Europskoj uniji. Šef crnogorske diplomacije Lukšić kazao je kako je izvjesno da će nakon ulaska Hrvatske u EU sada doći do određenog zastoja u primanju novih članica i to razdoblje može biti od sedam do deset godina. "Jedini put da se proces europskih integracija ubrza je regionalna suradnja", kazao je Lukšić.

Novi oblici suradnje država regije po njegovu bi se sudu trebali usmjeriti na konkretne projekte poput infrastrukturnih i gospodarskih. Najavio je kako će se o tome konkretno razgovarati na sastanku ministara vanjskih poslova država-članica regije koji će se tijekom rujna održati u New Yorku na marginama zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda.

"Bit će to prilika da se razgovara o konkretnim inicijativama koje bi se realizirale u narednim mjesecima i godinama", kazao je Lukšić. Crnogorskog ministra vanjskih poslova u Sarajevu su primili i članovi Predsjedništva BiH te predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda.