c S
Dnevne novosti

Ministarstvo zdravlja: spremni smo na transparentne pregovore o novom kolektivnom ugovoru

29.08.2013 07:22 ZAGREB, 28. kolovoza 2013.(Hina), Ministarstvo zdravlja odbacilo je optužbe Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) da ministar zdravlja Rajko Ostojić "omalovažava dijalog, sindikate i sve radnike u zdravstvu" te poručilo da je Ostojić spreman "na transparentne pregovore i pregovaranje u dobroj vjeri radi postizanja dogovora o novom kolektivnom ugovoru".

Ministarstvo u priopćenju podsjeća da je Ostojić sindikatima na prvom sastanku predočio protokol o pregovaranju koji su odbila potpisati dva od tri sindikata u pregovorima - Hrvatski liječnički sindikat i Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara-medicinskih tehničara.

Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske predložio je da pregovori budu u cijelosti otvoreni za javnost, što je Ministarstvo zdravlja prihvatilo ali su sindikati liječnika i medicinskih sestara to odbili. Da važeći kolektivni ugovor za zdravstvo nije potpisan 5. srpnja, zaposlenima u zdravstvu plaće bi se isplaćivale samo prema Zakonu o plaćama u javnim službama i Uredbi o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama, što znači da bi primali samo osnovnu plaću, ističe Ministarstvo.

Iako Kolektivni ugovor vrijedi do 5. listopada, odnosno uz produženu primjenu do 5. siječnja 2014., ministar je otvorio nove pregovore već 31. srpnja, želeći u dobroj vjeri što prije postići dogovor oko novog kolektivnog ugovora. U procesu mirenja Ministarstvo zdravlja nudilo je kompromisna rješenja ali, nažalost, mirenje nije uspjelo.

No, sve to pokazuje spremnost ministra Ostojića na transparentne pregovore i pregovaranje u dobroj vjeri radi postizanja dogovora o novom kolektivnom ugovoru, kojim bismo osigurali pravičnu raspodjelu materijalnih prava za sve zaposlene u zdravstvu, kaže se u priopćenju.