c S
Dnevne novosti

Obnova kaznenog postupka za generala JNA Trifunovića

29.08.2013 07:08 VARAŽDIN , 28. kolovoza 2013.(Hina), Vijeće Županijskog suda u Varaždinu donijelo je riješenje o obnovi sudskog procesa za generala nekadašnje JNA Vladu Trifunovića, posljednjeg zapovjednika varaždinskog korpusa JNA, koji je osuđen za ratne zločine počinjene u Varaždinu 1991. godine, doznaje se na varaždinskom Županijskom sudu.

Rješenje je doneseno na zahtjev osuđenog Trifunovića, a novo suđenje čeka i osuđenog Berislava Popova, koji je također podnio zahtjev za obnovu kaznenog postupka. Popov je 1991. bio zapovjednik vojarne Kalnički partizani u Optujskoj ulici u Varaždinu iz koje je prijetila najveća opasnost za Varaždin i Varaždince u varaždinskim danima rata. Proces će se također obnoviti i za zapovjednika vojarne Jalkovečke žrtve Vladimira Davidovića iako on nije podnio zahtjev za obnovu kaznenog postupka, već su to učinili samo Trifunović i Popov, potvrđeno je danas Hini iz Županijskog suda u Varaždinu.

Zahtjevu je udovoljeno zbog pojave novih dokaza i činjenica koje bi, da su bile poznate u vrijeme trajanja prvog sudskog procesa, bitno utjecale na konačnu presudu, doznaje se na sudu. Uz ostalo, dodatno su ispitani svjedoci Radimir Čačić i bivši predsjednik Hrvatske, Stjepan Mesić koji su u svojim iskazima dali nove dokaze koji će u obnovljenom sudskom procesu najvjerojatnije ići u prilog osuđenim pripadnicima JNA.

Po izjavi Radimira Čačića, koji je dao iskaz prije odlaska na odsluženje zatvorske kazne zbog prometne nesreće skrivljene u Mađarskoj, nije postojala namjera JNA da granatira civilne ciljeve u Varaždinu, dok su neki civilni ciljevi, poput pogona Metalske industrije Varaždin i civilne kuće u okolici vojarne u Optujskoj, bili vojni ciljevi, jer se, navodi Čačić, u MIV-u proizvodilo oružje dok su se u privatnim kućama nalazili pripadnici Hrvatske vojske. Čačić je u svom iskazu također naveo da Trifunović nije tražio napad na varaždinski aerodrom, dok, prema tvrdnjama Mesića, Trifunović nije naredio borbena djelovanja nasumice po civilima i po civilnim objektima, te je odbijao naredbe Živote Avramovića, komandanta zagrebačke vojne oblasti, za vojnim djelovanjem po Varaždinu.

Osim Čačića i Mesića dodatno su ispitani i Čedomil Cesarec, Stjepan Adanić, Ivan Rukljić, Mirko Ramušćak i Milan Lacković, doznaje se na varaždinskom Županijskom sudu. Inače, Trifunović, Popov i Davidović pravomoćno su osuđeni 1993. godine na Okružnom sudu u Varaždinu na ukupno 40 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Trifunović i Popov osuđeni su na po 15, a Davidović na deset godina zatvora. Donošenjem rješenja varaždinskog Županijskog suda o obnovi kaznenog postupka prekida se izvršenje pravomoćne osude varaždinskog Okružnog suda iz 1993. godine.

Inače, Vlado Trifunović je na Vojnom sudu u Beogradu osuđen na 11 godina zatvora zbog podrivanja vojne i obrambene moći JNA i činjenice da nije vojno djelovao po Varaždinu. Berislav Popov je, također na beogradskom Vojnom sudu osuđen na šest godina zatvora jer se nije suprostavio Trifunoviću i jer nije nastavio 'vojno djelovanje' po Varaždinu kada je za to postojala prilika.

Kada će točno doći do obnove sudskog postupka na varaždinskom Županijskom sudu nisu mogli potvrditi budući da se ovih dana tek očekuje dostava rješenja Vijeća Županijskog suda, od 13. kolovoza, stranama u postupku, odnosno pravomoćnost odluke. Postoji i mogućnost da novo suđenje preuzme jedan od specijaliziranih odjela za suđenje za ratne zločine koji su oformljeni na nekoliko sudova u Hrvatskoj po preporuci Europske komisije, kažu na Županijskom sudu u Varaždinu.