c S
Dnevne novosti

Vlada snizila vodnu naknadu za vađenje soli, staklenike i plastenike

30.08.2013 07:10 ZAGREB, 29. kolovoza 2013. (Hina), Vlada je u četvrtak uredbom smanjila naknade za uređenje voda za djelatnost vađenja soli za 71 posto, a za poljoprivrednu proizvodnju iz staklenika i plastenika za 60 posto.

Po novome, za djelatnost vađenja soli visina naknade bit će 30 lipa po četvornom metru mjesečno, a za staklenike 10 lipa po četvornom metru mjesečno. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina rekao je da Vlada smanjivanjem naknade za uređenje voda pomaže gospodarstvu smanjujući mu troškove. To će pak utjecati na smanjenje prihoda Hrvatskih voda od vodne naknade za 1,2 milijuna kuna u odnosu na 2012. godinu.

Također, Vlada je u četvrtak prihvatila izvješće o vođenim pregovorima za sklapanje Ugovora o osnivanju Centra za razvoj financija (CEF), prema kojem bi Hrvatska 3. rujna trebala pristupiti tom ugovoru. Radi se o regionalnoj inicijativi suradnje zemalja regije u području javnih financija i središnjeg bankarstva. Ugovor o osnivanju CEF-a u ime Hrvatske trebao bi potpisati potpredsjednik Vlade Branko Grčić. Po podacima iz Vlade, do sada su uz Hrvatsku ugovor odlučile potpisati Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Kosovo, Makedonija, Moldova i Slovenija, dok se Albanija, Rumunjska, Srbija i Turska još nisu izjasnile.